Suus Ruis: 'Harry en Meghan vlogen per privéjet naar Engeland, best gek voor klimaat- en milieubeschermers' Beeld Mark
Suus Ruis: 'Harry en Meghan vlogen per privéjet naar Engeland, best gek voor klimaat- en milieubeschermers'Beeld Mark

Suus Ruis: 'Harry en Meghan vlogen per privéjet naar Engeland, best gek voor klimaat- en milieubeschermers'

Het kan bijna niemand ontgaan zijn dat het deze dagen aan de andere kant van de Noordzee groot feest is. Queen Elizabeth van Groot-Brittannië zit 70 jaar op de troon en dat moet gevierd worden. Stralend middelpunt is vanzelfsprekend de koningin zelf, die overigens met de dag lijkt te krimpen.

Maar hardcore royaltyfans zaten natuurlijk vooral te wachten op Harry en Meghan. Want wat zou Meghan dragen? Hadden ze de kinderen mee? Zouden Meghan en Kate elkaar de ogen uitkrabben of zou de upper lip stiff blijven? Zou de cameraploeg van hun Netflix-realityreeks het echtpaar á la de Meilandjes op de voet volgen?

Privéjet

Wat mij vooral opviel aan de komst van de Sussexjes was het feit dat ze vanuit Santa Barbara een privéjet hadden genomen. Voor mensen die alles zeggen te doen aan het beperken van CO2-uitstoot en het behoud van de planeet is dat best een beetje gek. Ze werden in 2019 al afgefikt toen ze met een privévliegtuig naar Nice vlogen, notabene voor een klimaatbijeenkomst. Aldaar verbleven ze op een gigantisch jacht – ook al zo goed voor de planeet.

Waar deze wonderlijke keuze een paar jaar geleden nog voorpaginanieuws waren – helemaal omdat het duo zich vaker met een privévliegtuig bleek te verplaatsen - heeft dit keer in Engeland niemand het erover. Ik denk dat men zich dit keer op andere dingen focust (zie boven).

Half Nederland viel over Georgina Verbaan heen

In Nederland was een soortgelijke kwestie de afgelopen week wél een groot ding. Georgina Verbaan, klimaatactiviste pur sang, postte een grappig bedoeld berichtje op social media met een foto vanaf Schiphol. Half Nederland viel over haar heen, want zij was toch zo vreselijk tegen vliegen?

Lees ook Suus Ruis: ‘Zelfs als Amber Heard wint, verliest ze’

Ze beet meteen van zich af door te zeggen dat ze naar de bruiloft van haar broer ging. Ik dacht dat haar broer in 2020 al getrouwd was, maar misschien is hij ondertussen aan zijn tweede huwelijk toe, heeft hij zijn geloften hernieuwd, of heeft Georgina meer broers. Geen idee. Het doet er eigenlijk niet toe, want ze had zichzelf net zo goed kunnen fotograferen vanuit een Argentijns steakhouse met een sappige biefstuk op haar bord. Dan had ze dezelfde reacties gekregen.

Nóóit meer in een vliegtuig

Ik snap dit soort dingen eerlijk gezegd niet zo heel goed. Dat je duurzaam wilt leven en je uitspreekt tegen vliegen, betekent wat mij betreft heus niet per se dat je zelf nóóit meer in een vliegtuig mag. Het zou beter zijn om het niet te doen, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Ik kan ze zo snel niet bedenken, helemaal niet als de bestemming Spanje is, maar ze zullen er vast zijn. Maar áls je als (klimaat)activist dan gaat vliegen, ga dat dan niet zélf op de socials gooien. Met een beetje mazzel had niemand het gemerkt.

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Mark Uyl

Suus RuisMark

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden