Suus Ruis: 'Een zwarte Ariël niet realistisch? Laten we niet vergeten dat ze een halve vis is' Beeld Mark
Suus Ruis: 'Een zwarte Ariël niet realistisch? Laten we niet vergeten dat ze een halve vis is'Beeld Mark

Suus Ruis: 'Een zwarte Ariël niet realistisch? Laten we niet vergeten dat ze een halve vis is'

Het is onmogelijk om neutraal te blijven in de ‘discussie’ over de nieuwe, live action versie van ‘The Little Mermaid’, die volgend jaar mei uitkomt. De trailer was wereldwijd nieuws, en video’s waarop te zien was hoe jonge zwarte meisjes reageerden toen ze zagen dat de prinses er net zo uitziet als zij, gingen viral.

Er ontstonden twee kampen: of je vindt het 'woke nonsens' en bent van mening dat Disney het had moeten laten zoals het was, of je bent blij dat er wat diversiteit is.

Ariël is niet echt

Ik behoor tot het tweede kamp. Ik vind het goed dat ze acteurs van kleur ook hoofdrollen geven die voorheen alleen aan witte mensen waren voorbehouden. Het is 2022, mensen. Wat maakt het in godsnaam uit welke kleur Ariel is? Het kan de kinderen niets schelen. Ja, de zwarte kinderen misschien wel, maar op de goede manier.

Je ziet in de comments op social media veelvuldig het argument ‘In het sprookje was ze ook wit,’ voorbijkomen. Ja, dat is zo. Maar daar steekt ze zichzelf op het einde in haar hart en eindigt ze als zeeschuim. Heeft Disney even aangepast. En dan kun je ook heel pissig worden over het feit dat Harry Potter in de boeken groene ogen heeft en in de film blauwe (Daniel Radcliffe kon niet tegen de kleurlenzen). Lekker belangrijk. Oh, en laten we niet vergeten dat Ariel een halve vis is, ze is niet echt.

Lees ook Suus Ruis: ‘Niemand kan ooit aan Elizabeth tippen, maar ik vind Camilla leuk’

Hij mept hem dood met een hamer

De Ariel-discussie deed in ieder geval een ander opstootje wel verstommen: de blauwe fee in de nieuwe Pinocchio-film met Tom Hanks was ook al zwart. ‘Dat klopt niet, want in het originele boek had ze blauwe ogen.’ Correct. En in het boek raakt Pinocchio geïrriteerd door betweter Japie Krekel en mept hem dood met een hamer.

Het enige argument dat ik kan verzinnen om het zo te laten als het was, is dat ze al bestaande Disneyfilms maar beter helemaal met rust kunnen laten. Verzin nieuwe films en zet daar een inclusieve cast op. De live action remakes van Disney animatiefilms zijn in de regel namelijk niet heel goed. Alladin, The Lion King, Dumbo en recenter Pinocchio (zie boven) kregen geen fantastische kritieken.

Jip en Janneke gecanceld

Het is in Nederland een beetje hetzelfde met Jip en Janneke (die deze week 70 jaar bestaan): dat kán echt niet meer. Als die boeken nu herschreven zouden worden, zouden hun moeders werken en zouden Jip en Janneke naar de BSO gaan. Vader zou Jip uitleggen dat hij niet mag douchen omdat de energierekening nogal hoog is. Janneke zou advocaat willen worden in plaats van moeder en de voddenman zou DHL-bezorger zijn.

Je kunt het veranderen, je kunt het blijven lezen zoals het is (en dan elke keer stoppen om je kind uit te leggen wat een kruidenier is en wat moeder bedoelt als ze ‘vort!’ zegt), of een nieuw boek pakken. Laten we met de tijd meegaan. Kinderen vreten het sowieso wel.

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Mark Uyl

Suus RuisMark

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden