Suus Ruis: 'De Televizier-ring is gewoon niet meer heel veel waard' Beeld Mark
Suus Ruis: 'De Televizier-ring is gewoon niet meer heel veel waard'Beeld Mark

Suus Ruis: 'De Televizier-ring is gewoon niet meer heel veel waard'

Ik kijk niet veel lineaire televisie (streaming junkie hier), maar voor de Televizier-ring maak ik een uitzondering. Althans, dat deed ik gisteren waarschijnlijk voor het laatst. Ik had na de opening al moeten afhaken.

Geen fraai plaatje

Het toneelstukje van Jan Smit (die met de dag meer begint te lijken op Teun Föhn) en Peter Pannekoek, waarbij de grap was dat Jan Smit beloofde niet te gaan zingen maar dat tóch deed, was tenenkrommend. Hij krijgt punten voor zelfspot, maar niet veel. Misschien volgende keer in ieder geval een liedje in je eigen toonhoogte kiezen, Jan.

Na Jan Smits interpretatie van Als de Zon Schijnt van André van Duin werd kort het publiek in beeld gebracht, waardoor te zien was dat een dame in galajurk op haar stoel in de zaal zat te appen. Of misschien zat ze wel uiterst belangrijk nieuws te lezen op NU.nl of stuurde de oppas een onmisbaar bericht over een huilend kind. Hoe dan ook was het geen fraai plaatje.

Beste moment

Gelukkig had ik doorgezet na de opening, anders had ik niet gezien hoe Hallo, ik heb kanker de prijs voor de Televizier-ster Jeugd won. Ontzettend verdiend, en net als veel mensen in het publiek hield ik het niet droog bij de speech van Anne-Mar Zwart, die emotioneel werd toen ze vertelde hoe een week eerder een van de kinderen met kanker die gevolgd werden voor het programma, was overleden.

Het was meteen het beste moment van de avond, want wat mij betreft is de rek wel een beetje uit dit gala, wat ooit toch een jaarlijks hoogtepunt van televisieminnend Nederland was.

De Televizier-ring

De Televizier-ring is gewoon niet meer heel veel waard. Het gaat er lang niet meer alleen om dat je een goed of goed bekeken programma hebt, maar hoe actief je campagne voert, met name op social media. Dit jaar was het programma De Bevers daar het ultieme voorbeeld van. John Bever en zijn partner zouden vooral in Brabant hun achterban schaamteloos hebben gemobiliseerd om te stemmen.

Dat Even tot Hier uiteindelijk won, vond ik dan wel weer terecht – naar dat programma kijken tenminste mensen. Het is logisch dat je met dit stemsysteem (veelal online) andere uitslagen krijgt dan vroeger. Maar je sluit een aanzienlijke groep mensen uit die niet veel met de socials doen of zelfs liever gewoon naar de brievenbus lopen. En dat zijn juist de mensen die nog wel gewoon ouderwets tv kijken.

Lees ook Suus Ruis: ‘Barbie is een auto waarbij aan de remmen is geknoeid: je weet dat het héél erg misgaat’

Leuk is anders

Het is een publieksprijs, dat weet ik ook wel. Uiteindelijk moeten kijkers kiezen. Officieel maakt het dus niet uit hoe ze dat doen, maar leuk is anders. Misschien moeten ze er toch iets van een jury op loslaten, maar hoe je dat op een manier doet dat wel het publiek blijft bepalen, weet ik ook niet.

Ik las ergens dat de organisatie elk jaar na de uitreiking de boel evalueert. Zo waren dit jaar de selectielijsten al diverser. Hopelijk leggen ze de lat na deze avond iets hoger. Als dat door het stemsysteem niet mogelijk is met de genomineerde programma’s, dan in ieder geval met de presentatie.

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Mark Uyl

Suus RuisMark

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden