Suus Ruis: 'Barbie is een auto waarbij aan de remmen is geknoeid: je weet dat het héél erg misgaat' Beeld Mark
Suus Ruis: 'Barbie is een auto waarbij aan de remmen is geknoeid: je weet dat het héél erg misgaat'Beeld Mark

Suus Ruis: 'Barbie is een auto waarbij aan de remmen is geknoeid: je weet dat het héél erg misgaat'

Afgelopen zomervakantie was ik bij een vriendin, wier puberzoon met een paar vrienden en vriendinnen naar Amsterdam was geweest. Ze waren onder andere op de Wallen geweest. Haar zoon was in shock toen hij thuiskwam. ‘Hebben die vrouwen dan geen zelfrespect?!’ vroeg hij ontsteld.

Mijn vriendin legde hem uit dat absoluut niet voor iedere vrouw die achter het raam staat, geldt dat ze geen zelfrespect heeft. Natuurlijk zijn er (afschuwelijk genoeg) vrouwen die gedwongen worden tot dit werk, of geen andere uitweg zien, maar er zijn genoeg vrouwen voor wie dit een bewuste keuze is, en die het graag doen.

Barbie in een Haagse seksclub

Ik was het helemaal met mijn vriendin eens. Maar of Barbie (Samantha de Jong) – sinds kort meisje van plezier in een Haagse seksclub - tot die tweede categorie behoort? Ik betwijfel het. Ik veroordeel haar niet.

Iedereen die zich uit de bijstand wil worstelen door te werken, verdient applaus. Ikzelf zou dan liever achter de kassa bij de Jumbo gaan zitten, maar iedereen heeft zo zijn talenten en voorkeuren. Maar Barbie is een auto waarbij aan de remmen is geknoeid: je weet dat het héél erg misgaat, het is alleen wachten op wannéér.

Lees ook Suus Ruis: ‘Foto’s van je kids online? Ons privéleven mag wel wat meer privé’

One night stand

Vanochtend klikte ik door wat online berichten over Barbie, en stuitte op haar introductiefilmpje van Oh Oh Cherso uit 2010. Ze is daar 20. Na een heleboel grootspraak over natte poesjes en een voorkeur voor brede mannen in uniform, zegt ze: ‘Als ik met iemand meega, hoop ik dat het ooit op een relatie uitloopt, maar meestal blijft het bij een one night stand en hoor ik ze niet meer. Dan laat ik het maar gaan.’

Na die woorden betrekt haar gezicht en is ze heel even stil. Dat fragment is bijna nog representatiever voor Barbies lijden dan haar laatste carrièremove. Want ik zie daar, 12 jaar geleden, al een meisje met bar weinig eigenwaarde. Met iedere boerenlul die een wodka Red Bull voor je koopt, mee naar huis gaan voor een uurtje aandacht. Hopen op meer, maar genoegen nemen met de waardering van het moment.

Een manier om zich beter te voelen

Anno nu is er onder de streep weinig veranderd. De wodka Red Bull is 150 euro geworden. Dus nee, ik zou Barbie niet als voorbeeld nemen als ik mijn eigen zoon zou moeten uitleggen over prostituees met zelfrespect.

Ik denk dat deze jonge vrouw al jaren heel ongelukkig is en (betaalde) seks gebruikt als manier om zich beter te voelen. Of misschien wel om überhaupt iets te voelen. Ik zou het natuurlijk mis kunnen hebben. Misschien gaat ze elke dag fluitend naar haar werk, en heeft ze er wel echt lol in. Misschien ontmoet ze wel hartstikke aardige mannen en maakt ze in de lunchpauze grappen met collega’s.

In dat geval hoop ik dat ze wel heeft nagedacht over wat ze haar kinderen vertelt. Die komen nu langzaam op een leeftijd dat ze online gaan lezen hoe hun moeder ‘van haar hobby haar beroep heeft gemaakt’. Kinderen zijn om minder gepest en uitgesloten. Als je daaraan voorbijgaat, kun je mij niet vertellen dat je lekker in je vel zit of barst van het zelfrespect.

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Mark Uyl

Suus RuisMark

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden