Suus Ruis: 'Als je vreemdgaat terwijl je vrouw zwanger is, ben je een ontiegelijke eikel' Beeld Mark
Suus Ruis: 'Als je vreemdgaat terwijl je vrouw zwanger is, ben je een ontiegelijke eikel'Beeld Mark

Suus Ruis: 'Als je vreemdgaat terwijl je vrouw zwanger is, ben je een ontiegelijke eikel'

Het stond in De Telegraaf en was een ware eyeopener voor me: als een man vreemdgaat terwijl zijn vrouw zwanger is, komt dat volgens psycholoog Jeffrey Wijnberg in de meeste gevallen omdat hij zich verwaarloosd voelt. Alle aandacht die naar het ongeboren kind gaat in plaats van naar hem, kan traumatisch zijn voor de man.

Hoewel de psycholoog zijn relaas afsloot met de disclaimer dat vreemdgaan natuurlijk altijd een domme keuze is (een alinea die er snel nog even achteraan geplakt leek om zich in te kleden tegen mogelijke boze reacties van de vrouwtjes), was het bewuste artikel een opsomming van smoezen die vreemdgaan terwijl je vrouw zwanger op de bank zit, moesten goedpraten.

Trauma

Ineens begon ik te begrijpen waarom Waylon zijn beeldschone zwangere Bibi had bedrogen; niet omdat ze maandenlang kotsend boven de plee hing en daarom misschien even wat minder gezellig was, maar omdat hij ineens niet meer op nummer één stond. Oh ja, en omdat allerhande klusjes zoals boodschappen doen en bezoek ontvangen plotseling op zijn bordje terecht kwamen. Althans, als we Wijnberg moeten geloven. Want zo’n zwangerschap is hartstikke zwaar en heftig voor de man.

Misschien dacht Waylon ‘zie je wel?!’ na het lezen van het artikel, en is dat de reden dat hij zijn openlijke Instagram-excuus aan Bibi inmiddels heeft verwijderd. Zijn trauma rechtvaardigt immers alles, zo weet hij nu.

Ik denk dat het goed is dat er iemand opstaat voor deze groep. We leven immers in een tijdperk waarin vrijwel iedereen wel iets kan vinden waardoor hij zich gekrenkt/ achtergesteld/gekwetst voelt, maar de aanstaande vader hadden we nog niet gehad. Zielig.

Die arme schat

Gelukkig geeft Wijnberg ons de oplossing. Als wij vrouwen een beetje sensitief zijn, zouden we moeten kunnen voelen dat onze eega’s het moeilijk hebben. We moeten ze extra aandacht geven en met ze in gesprek gaan. Onze mannen vertellen dat we ze waarderen en van ze houden. Dat schijnt nog belangrijker te zijn tijdens een tweede of derde zwangerschap.

Want als je dacht dat die eerste zwangerschap pittig was voor de man, think again! Als er al kind(eren) rondlopen die ook nog aandacht willen, delft die arme schat helemaal het onderspit. Eigenlijk heeft hij dus geen andere keus dan het buiten de deur zoeken. Je vraagt er als vrouw eigenlijk gewoon om als je zwanger wordt.

Lees ook Suus Ruis: ‘Stop met het dwingen van kinderen tot zoenen, knuffelen en op schoot zitten’

Volgens Wijnberg gaat het vaak ook helemaal niet om de seks. Het gaat om aandacht en gevoel. Daarom gaat hij flirten met de caissière als hij – oogrol – wéér naar de fucking Jumbo wordt gestuurd omdat zij met haar dikke enkels te belazerd is om van de Ektorp bank af te komen.

Even serieus. Ik ben geen psycholoog, maar ik kan wel schrijven en had dat artikel iets anders opgebouwd. Het zou ook een tikje korter zijn, en ongeveer zo gaan:

Als je vreemdgaat, ben je een eikel. Als je vreemdgaat terwijl je vrouw zwanger is, ben je een ontiegelijke eikel.

Einde.

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Mark Uyl

Suus RuisMark

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden