Mother holding her crying baby close to her shoulder at home Beeld Getty Images/Westend61
Mother holding her crying baby close to her shoulder at homeBeeld Getty Images/Westend61

Sharing is caring: zo kom je uit die postpartum depressie

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week deelt ze hoe je een postpartum depressie kunt behandelen.

Behandeling postpartum depressie

"Als je je midden in een postpartum depressie bevindt, lijkt het vaak alsof je alleen op de wereld bent. Je kunt je niet voorstellen dat er ooit een andere moeder is geweest die zich net zo rot voelt als jij op dit moment. Je kunt je overigens ook niet voorstellen dat er ooit iemand zal zijn die weet wat jij nu precies doormaakt. Beide zijn niet waar, kan ik je vertellen. Want allereerst zijn er jou al velen moeders voorgegaan op het pad van de grijze wolk. Sterker nog: een op de tien vrouwen krijgt een postnatale depressie, maar een op de drie moeders zitten niet op die fameuze roze wolk. Een op de drie! Dat betekent dat een op de drie moeders die je tegenkomt op straat, dezelfde klachten heeft of had die horen bij een postnatale depressie. Voel je je nu iets minder eenzaam in je gevoel? Ja? Fijn! Ten tweede begrijp ik als geen ander hoe je je nu voelt, omdat ik het zelf heb meegemaakt. Ik was die moeder zonder roze wolk. Ik was die mama die huilend en wiegend op de badkamervloer zat, zichzelf afvragend of ik wel een goede moeder was voor mijn baby."

Mindful mama

"Op het moment dat je na de bevalling niet lekker in je vel zit, is dat niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor je partner en jullie als gezin. Het is daarom heel belangrijk om te gaan praten over je donkere gedachten en emoties. Ik zie veel moeders in mijn praktijk die het opkroppen, die het voor zich houden. Uit angst dat ze gelabeld worden als slechte moeder. Het schuldgevoel en de schaamte is niet van de lucht en dit maakt de niet zo roze wolk alleen maar erger. Voor de niet zo roze wolk moeders is er ook goed nieuws. Ik heb namelijk de 'Mindful Mama sessies' ontwikkeld binnen Frou Frou Begeleiding. Deze bijeenkomsten zijn speciaal voor moeders die er net zoals jij en ik, geen snars aan vonden, zo net na de bevalling. Die niet op een roze, maar een grijze donderwolk zaten of nog steeds zitten. Want als je geen hulp krijgt voor je postnatale depressie, kan deze vanzelf opklaren. Maar dan is de kans op herhaling vele malen groter, dan wanneer je adequate hulp krijgt. En nog vervelender: bij je tweede kindje is de kans dusdanig aanwezig dat je nog ergere symptomen krijgt. Ik zeg dit niet om je bang te maken. Ik zeg dit, omdat ik je bewust wil laten worden van de opties die je hebt. Je hoeft namelijk niet alleen door een postpartum depressie heen te gaan. Liever helemaal niet, zelfs."

Keep it simple

"Het is eigenlijk heel simpel. Optie A: je doet alsof het prima gaat en gaat op de oude manier verder. Je zoekt geen hulp en blijft je de komende maanden nog steeds rot voelen. Dit lijkt op het eerste gezicht vaak de makkelijkste optie, want je rauwe emoties delen voelt vaak beangstigend. Maar daardoor verandert er niks en blijf je je zo rot voelen. Of optie B: je gaat, net als ik toentertijd, met iemand praten. Of met meerdere mensen tegelijk. Want dat is waar de groepsbijeenkomsten over gaan bij Frou Frou Begeleiding. Je kan bij mij volledig jezelf zijn in een veilige en vertrouwde omgeving. Je mag je gevoelens, je verhalen, je gedachten delen met mij en - als je daarvoor openstaat - ook in groepsverband. Dus met andere mama’s, die ook op zoek zijn naar de roze wolk en hem maar niet lijken te vinden."

Ik weet hoe spannend dit is

"Er is niks spannender dan je diepste gevoelens of gedachten te delen met mensen die je niet kent. Trust me, I know! Alleen is het zo belangrijk dat je de langere termijn visie vasthoudt. Want het delen van emoties en herkenning vinden in de verhalen van andere moeders, gaat ervoor zorgen dat je je weer 'normaal' voelt. Dat je inziet dat je niet de enige bent, die zich zo voelt na de geboorte van je kindje. Geloof me als ik zeg dat het voor mij een van de grootste drijfveren is geweest om uit mijn postpartum depressie te komen. Naast de gesprekken die ik had met mijn therapeute toentertijd, vond ik de open en eerlijke verhalen van andere moeders zo fijn om naar te luisteren. Het heeft mijn herstelproces zoveel goeds gedaan! Ik gun jou dit ook enorm en daarom wil ik je vragen: herken je je in bovenstaande verhaal en wil je ook uit die negatieve spiraal komen? Wil je weer lekker in je vel komen te zitten en goed slapen ’s nachts? Meld je dan aan via: info@froufroubegeleiding.nl."

Lees ook Wat als je relatie in zwaar verkeert na het krijgen van één of meerdere kinderen?

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Ook nam ze speciaal voor Flair een podcast op, samen met bekende moeders zonder roze wolk. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

null Beeld

Tekst: Tilda Timmers | Beeld: Laloes fotografie, Getty Images

TildaGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden