Moeite met ‘nee’ zeggen? Waarom grenzen stellen in het moederschap zo belangrijk is Beeld Getty Images/500px
Moeite met ‘nee’ zeggen? Waarom grenzen stellen in het moederschap zo belangrijk isBeeld Getty Images/500px

Moeite met ‘nee’ zeggen? Waarom grenzen stellen in het moederschap zo belangrijk is

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week beschrijft ze waarom het zo belangrijk is om grenzen te stellen in het moederschap.

Grenzen stellen in het moederschap

"Nee zeggen en grenzen aangeven is iets wat veel moeders lastig vinden. Het woordje 'nee' zeggen bijvoorbeeld, zonder uit te leggen waarom ze dit zeggen. Het is een fenomeen waar veel moeders moeite mee hebben. Vaak begint dit al in je jeugd. Voor jezelf opkomen op het schoolplein bijvoorbeeld. Later als je studeert, tegen die ene jongen in je studiegroep zeggen dat hij de kantjes ervan af loopt en jij niet weer zijn werk voor hem gaat doen. Maar ook als je zwanger bent, heb je dit soort momenten. Bijvoorbeeld het aangeven dat je het niet prettig vindt dat onbekende mensen aan je zwangere buik zitten. Eenmaal moeder geworden, gaat er een heel nieuwe wereld voor je open. Ineens wordt grenzen aangeven een heel groot iets. Want jij moet de grenzen rondom je kindje, jouzelf én jullie als gezin bewaken. Een moeilijke en vaak niet al te dankbare taak. Veel moeders zijn daarnaast vaak ook erg onzeker en laten hierdoor makkelijker over hun grenzen heengaan. Waarom vinden moeders zelfverzekerd zijn en nee zeggen zo lastig?"

"Omdat je aardig gevonden wil worden. Omdat je het belangrijk vindt om ergens bij te horen. Uit onzekerheid en omdat je niet het gevoel van afwijzing wil krijgen, als iemand jouw 'nee' niet zomaar accepteert. Heel begrijpelijk. Maar bovendien lastig, want je ondermijnt jezelf hierdoor. Dit komt door het volgende. Je bent onbewust bang dat je niet goed genoeg bent en dat je als moeder niet goed genoeg bent. Je ervaart dit waarschijnlijk niet zo op bewustzijnsniveau, maar toch is dit de onderliggende gedachte. Het goede nieuws is: dit is niet waar! Je bent namelijk wel goed genoeg. Gewoon precies zoals je bent. Je mag er zijn, gewoon in de vorm zoals je nu bent. Je hoeft mensen geen verantwoording af te leggen, waarom ze niet op kraambezoek kunnen komen. Je hoeft vreemden niet uit te leggen, waarom je borst- of flesvoeding geeft. Je hoeft mensen ook niet uit te leggen waarom je minder bent gaan werken. Niks van dit alles! Puur omdat het ze niks aan gaat. Jij bent een individu met je eigen rechten en plichten. Nee zeggen wordt jouw nieuwe recht. Nee, zelfs je morele plicht. Want als jij niet voor jezelf opkomt, wie gaat het dan doen? Juist. Helemaal niemand."

Vertrouw op je eigen kracht

"Wees lief voor jezelf, vertrouw op je eigen kracht en houd bovendien van jezelf precies zoals je bent. Kom voor jezelf op. Gewoon zonder poespas en agressie. Dit zal al veel doen voor je zelfvertrouwen in het moederschap. Gewoon een effectieve 'nee' zal de klus voor je klaren. Dat klinkt makkelijker dan het vaak in realiteit is. Toch is het evident dat je het gaat proberen. Omdat je met elke 'nee' meer grenzen aangeeft en je zelfvertrouwen zal groeien. Als je merkt hoe fijn dit voelt, zal je er meer van willen. Dus zal je ook vaker voor jezelf opkomen, omdat het zo fijn voelt. Leer nee zeggen en zorg ervoor dat de tegenpartij er nog naar uitkijkt ook. Met tact en een snufje humor, want dat werkt altijd goed. Maar blijf ongeacht alles bij jezelf en bewaak je grenzen. Stel jezelf en je gezin op nummer 1, dat verdienen jullie."

Wil je ook leren 'nee' zeggen en werken aan je zelfvertrouwen?

"Merk je dat je dagelijks tegen dit soort dingen aanloopt en moeite hebt om je grenzen aan te geven? Zeg je vaker 'ja' dan 'nee', nog voordat je over de vraag hebt nagedacht? Heb je weinig zelfvertrouwen en wil je nu voor eens en altijd afrekenen met al die onzekerheden? Meld je dan aan voor mijn online programma 'Zelfvertrouwen in het moederschap'. Je kan je aanmelden via deze link."

Lees ook Nee, je bent niet de enige: 5 dingen die élke net bevallen moeder vergeet

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

null Beeld

Tekst: Tilda Timmers | Beeld: Laloes fotografie, Getty Images

TildaGetty Images/500px

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden