Merel zoekt man: 'We willen toch allemaal zo graag dat vrouwen financieel onafhankelijk zijn?' Beeld
Merel zoekt man: 'We willen toch allemaal zo graag dat vrouwen financieel onafhankelijk zijn?'

Merel zoekt man: 'We willen toch allemaal zo graag dat vrouwen financieel onafhankelijk zijn?'

Laatst grapte ik dat ik op zoek ben naar een man met geld. Niet heel erg strong independent woman natuurlijk, maar hoe kan ik anders ooit een huis voor mezelf betalen? Als single in Nederland zonder een flinke spaarpot heb je gewoon niet zoveel te willen en te kunnen. En samen heb je toch meer geld dan alleen.

'Vind een man voor financiële steun'

Van de week zag ik op Instagram een interview voorbijkomen van EenVandaag. In een gesprek vertelt (vrijgezel) Esmée dat ze door haar reuma niet volledig aan het werk kan. Hierdoor is het lastig voor haar om een baan te vinden en ze heeft geen financiële zekerheid. Daarom uit ze haar zorgen bij het UWV. Die adviseert haar vervolgens om maar een man te zoeken die haar financieel kon steunen. Het UWV wil haar namelijk geen uitkering geven.

Pardon? Wat is dat voor flut advies? 'Hee wij gaan jou niet helpen, maar als je gewoon een man met geld vindt, hebben we het nergens meer over.' Dit is werkelijk waar de domste oplossing voor een probleem die ik in tijden heb gehoord.

Zoek maar even gewoon een man? Last time I checked lagen de vrijgezelle mannen (met geld) niet voor het oprapen. Beste UWV, wat dachten jullie ervan om gewoon goed jullie werk uit te voeren zodat jullie single vrouwen, die (deels) arbeidsongeschikt zijn, niet van het kastje naar de muur hoeven sturen met dom date-advies?

Eigen boontjes doppen

En daarnaast, wat is dit voor ongeëmancipeerd advies? Wat is er gebeurd met het idee dat vrouwen fulltime moeten werken en financieel onafhankelijk horen te zijn? Het was toch juist de bedoeling dat vrouwen hun eigen boontjes doppen.

Want stel je voor dat ze minder werken (de 'deeltijdprinsesjes' van Sander Schimmelpenninck) of huisvrouw worden, omdat ze een man hebben met een goede baan. Straks komen deze vrouwen smeken om geld zodra hun huwelijk strandt. Maar hé, als je (deels) arbeidsongeschikt bent, dán moet je natuurlijk wel een man met geld fixen, want een uitkering uitbetalen of andere oplossingen zoeken, daar heeft het UWV geen zin in.

Lees ook Merel zoekt man: ‘Kap nou eens met zeggen dat singles gelukkig moeten zijn in hun eentje’

Singles in het verdomhoekje

Misschien is het tijd dat de samenleving singles eens wat minder afstraft om hun vrijgezellenstatus. Het is al kut genoeg dat de samenleving voornamelijk is ingericht voor koppels en dat singles altijd in het verdomhoekje worden gestopt. Want als je alleen bent (of helemaal geen relatie wilt), dan zal er wel iets mis met je zijn.

Er is niks mis met single zijn. Je bent geen paria en je doet niet onder voor mensen die wel een relatie hebben. Mensen afrekenen omdat ze geen partner hebben gevonden, slaat helemaal nergens op. Als vrijgezel verdien je net zoveel respect als iemand die wel een partner heeft, ook als je een uitkering aanvraagt.

Merel (28) werkt voor Flair en doet verslag van haar vrijgezelle leven. Dat is soms allesbehalve ‘vrij gezellig’, want het aanbod van leuke, single mannen valt behoorlijk tegen.

Merel Duit

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden