artikelbeeld column merel 7 Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld column merel 7Beeld Dorian Jurne

Merel zoekt man: ‘Ik ging in gesprek met een relatiedeskundige en dit is wat er gebeurde’

Als je alle datingapps hebt geprobeerd, drie keer bent wezen speeddaten en binnenkort het tienjarige jubileum hebt van je vrijgezellenbestaan, dan gaat er iets mis. Het was tijd voor actie. Dus ik vroeg om een consult bij relatiedeskundige Monica Wardenaar. Het gesprek was zeker een eye-opener.

Monica werkt volgens het principe van menstypes en typedating. Het idee is dat ieder mens een bepaald menstype heeft. En elk menstype heeft een maximale aantrekking met het tegenovergestelde menstype of hetzelfde menstype.

Ik was gelijk geïntrigeerd. Want welk menstype ben ik? En welk menstype zou volgens haar dan écht bij mij passen? En kies ik dus telkens inderdaad de verkeerde mannen? En waar gaat het dan mis? Ik kon niet wachten op haar antwoorden.

Monica had op basis van mijn Instagramprofiel al gauw een conclusie getrokken: ik ben een Maan-Venus. Dit type heeft zowel kenmerken van de Maan als van Venus. Een Maan-Venus is passief en positief/negatief. Het houdt in dat ik ruimtegevend in plaats van ruimtenemend ben en dat ik vaak dingen benader onder het mom van ‘het glas is halfleeg’. Blijkbaar ook onder het mom van ‘het glas is halfvol’, maar daar herken ik me niet per se in. Laten we wel wezen, ik ben nou eenmaal niet miss positivity.

De kenmerken van een Venus zijn onder andere dat ze sympathiek, gastvrij, gezellig en zorgzaam is. Daarnaast kan dit type goed luisteren, heeft ze inlevingsvermogen en is ze emotioneel en gevoelig. Ook houdt ze van sociaal (fysiek) contact en knuffelen. Hier herkende ik mezelf zeker weten in.

De Maan heeft weer andere kenmerken. Dit type is eigenzinnig, koppig en perfectionistisch en kan goed alleen zijn. Dit type vindt gezelligheid belangrijk, maar liever een-op-een of in kleine groepen. Daarnaast zijn zekerheid en routine iets wat een Maan prettig vindt, grote veranderingen dus niet. Tot nu toe had de relatiedeskundige het zeker bij het juiste eind.

Relatiedeskundige Monica Wardenaar schreef een boek over typedating

‘Laat het beeld van je ideale partner los’

Aan het einde van het gesprek met Monica dacht ik ‘ze heeft helemaal gelijk’. Toch begon ik te twijfelen toen ik haar boek erbij pakte en me meer in Maan-Venus verdiepte. Dit is namelijk een passief type, dat de neiging heeft tot luiheid en uitstelgedrag. Nou, dáár herkende ik me totaal niet in. Hoezo was ik volgens haar geen actief type?

Monica benadrukte dat ze mij een Maan-Venus vond. Misschien herken ik me niet in alles wat dit type typeert, want je hebt altijd nog een stukje persoonlijkheid en aangeleerd gedrag die je uniek maken.

Mijn columns gaven de doorslag. Aan de hand van mijn verhaal over het niet kunnen flirten, was het voor haar overduidelijk. Een passief type houdt namelijk niet van oogcontact en stapt niet zomaar op iemand af. Dus ik ben meer een passief type. Of ik het nou wil of niet.

Nu ik dat weet, is het tijd om op zoek te gaan naar mijn perfecte match. Maar welk type is dat? Een tipje van de sluier: mijn vermoedens blijken te kloppen, want ja, ik kies echt de verkeerde mannen. Binnenkort vertel ik jullie meer.

Merel (28) werkt voor Flair en doet verslag van haar vrijgezelle leven. Dat is soms allesbehalve ‘vrij gezellig’, want het aanbod van leuke, single mannen valt behoorlijk tegen. Volg Merel op Instagram via @merel.duit.

Merel DuitDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden