artikelbeeld column merel 6 Beeld dorian jurne
artikelbeeld column merel 6Beeld dorian jurne

Merel zoekt man: ‘Fuck die financiële onafhankelijkheid, want ik kan het niet in m'n eentje’

Het liefst dop je als strong independent woman je eigen boontjes en ben je financieel onafhankelijk. Geen schulden, geen openstaande rekeningen bij familie en vrienden en een lekker gespekte bankrekening om (later) een huis van te kopen. Maar in this day and age lijkt dat vrijwel onmogelijk te zijn. Als ik kijk naar mijn eigen situatie, lijkt die financiële onafhankelijkheid oneindig ver weg.

Na jarenlang ploeteren tijdens m'n bachelor- en masteropleiding, blijf ik achter met een studieschuld waar je ‘U’ tegen zegt. In tegenstelling tot veel van mijn vriendinnen moest ik m'n opleiding, huur en andere extra's zelf betalen. Om alles te kunnen betalen, heb ik best veel geleend. En zelfs met bijbaantjes erbij was het afzien en heb ik veel vakanties en feestjes aan me voorbij laten gaan, omdat mijn portemonnee het niet toeliet.

Nu zie ik elke keer als ik inlog bij DUO in felrode letters mijn studieschuld staan. Elke keer krijg ik er weer hartkloppingen van. Binnenkort moet ik maandelijks gaan terugbetalen en daar zie ik behoorlijk tegenop. Deze studieschuld zal me nog decennia lang achtervolgen. Ik moet er nu zelfs rente over betalen, met dank aan de overheid. Helaas, ik ben onderdeel van de pech-generatie. ‘Bij de pech-generatie hoort pech’, grapte De Speld. It's funny cause it's true.

Een tijdje terug kwam het niet zo heugelijke nieuws naar buiten dat je studieschuld opeens wél meetelt als je een hypotheek wil aanvragen. Jarenlang werd er gezegd dat dit echt nooit zou gebeuren, but here we are. Ik durf niet eens te berekenen wat voor hypotheek ik momenteel zou kunnen krijgen. Ik denk dat ik zelfs geen oude schuur in Pekela (de goedkoopste gemeente van Nederland) kan kopen. Een deprimerende gedachte. En nee, een huis(je) huren is ook geen optie, want ik voldoe nooit aan de inkomenseisen. Je moet overal drie of vier keer de kale huur verdienen als je in aanmerking wil komen en dat is momenteel zeker niet het geval.

En wat als je echt ten einde raad bent? ‘Een rijke vriend, heb je daar al aan gedacht?’, tipte Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting, vrolijk tijdens een woonprotest. Pardon?! Omdat het kabinet de wooncrisis niet fatsoenlijk weet op te lossen, moeten wij maar gewoon als een stelletje golddiggers op de Zuidas op zoek naar rijke mannen? Belachelijk. En tegelijkertijd lijkt het echt de enige oplossing. Fuck die financiële onafhankelijkheid, want ik kan het gewoon niet in m’n eentje.

Wat moet ik anders? Ik zou m'n lijf (en ziel) kunnen verkopen op Only Fans in de hoop dat ik, net als Only Fans-ster Fabiola Volkers meer dan 10K in de maand verdien om daarmee een huis te kopen. Maar dat gaat me echt veel te ver. Dus ik blijf hopen dat ik op miraculeuze wijze de loterij win. Want een lot kopen ligt wél binnen het budget. Misschien dat deze pech-generatie toch nog lucky wordt.

Merel (28) werkt voor Flair en doet verslag van haar vrijgezelle leven. Dat is soms allesbehalve ‘vrij gezellig’, want het aanbod van leuke, single mannen valt behoorlijk tegen. Volg Merel op Instagram via @merel.duit

Merel Duitdorian jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden