Marleen over campagne Artipoppe: ‘Dit is een klap in het gezicht van alle moeders’ Beeld
Marleen over campagne Artipoppe: ‘Dit is een klap in het gezicht van alle moeders’

Marleen over campagne Artipoppe: ‘Dit is een klap in het gezicht van alle moeders’

'Het wordt makkelijker'. Een zin die ik wel honderd keer tijdens die honderd slapeloze nachten, huildagen en paniekmomenten tegen mezelf heb gezegd toen ik net moeder was. Het is een soort Utopia geworden, een stille belofte, een stip op de horizon waar ik naar uit kijk: 'Het wordt makkelijker'.

Maar het wordt niet makkelijker. Gelukkig word je als moeder wel sterker. Het moederschap is namelijk moeilijk, zeker ook wel eens prachtig, het is vooral alles hier tussenin. Als moeder groei je, mag je leren en mag je het telkens opnieuw doen. Daarom kun je het moederschap bij elke stap, bij elke sprong, steeds beter aan. Het laatste wat je dus als moeder nodig hebt is een marketingcampagne in je face die claimt dat het moederschap 'easy' is. Doe je dan iets fouts als jij het als moeder niet makkelijk hebt?

Het perfecte plaatje bestaat niet

De schone schijn, het perfecte plaatje, we weten inmiddels wel dat dit niet bestaat en dat er heel wat achter al die perfecte social media-smoeltjes schuilgaat. Namelijk de realiteit en die is echt niet altijd zo mooi al het lijkt. Ik had veel verwacht van het moederschap en toegegeven: ik dacht misschien zelfs ergens ook wel dat het me makkelijk af zou gaan.

Kwam ik mezelf een partijtje tegen in de eerste kraamdagen. En nog steeds. De realiteit kickte in net zo hard als dat ik van mijn roze wolk denderde. En met dezelfde snelheid kwam de marketingcampagne van Artipoppe afgelopen week vanaf mijn scherm bij me binnen met hun laffe leus 'Motherhood is easy'.

Het haalt het slechtste in me naar boven. Dan bedoel ik niet mijn scheldkannonades die ik zou willen afvuren op deze campagne, maar ik bedoel de slechte stemmen in mijn hoofd die ik al maanden probeer te negeren, tegen te spreken en leer te omarmen. Omdat ze sinds ik moeder ben bij me lijken te horen.

De stemmen die zeggen dat ik niet goed genoeg ben, niet moeder genoeg, dat ik het vast fout doe, omdat het bij andere moeders vanzelf lijkt te gaan. De stemmen die je me tegenhouden, afremmen in het genieten, die je me doen piekeren in de nacht, die me onrustig maken en me de controle doen verliezen tijdens mijn zoveelste paniekaanval.

Lees ook Marleen: ‘Alsof het moederschap je hele bestaansrecht is’

Elke moeder is uniek

Wanneer een kind wordt geboren, wordt ook een moeder geboren. Zo'n proces is alles behalve makkelijk, beste Artipoppe. Dat gaat met diepte- en gelukkig ook zeker hoogtepunten. Dat gaat niet zonder slag of (hormoon)stoot. Als het makkelijk was, dan bestonden er geen slaapcoaches en postpartum-therapeuten. Dan bestonden er geen burn-outs en postnatale depressies. Dan was de wereld één grote roze wolk, dan was de wereld één grote social media-schijn. Een Utopia voor de net bevallen vrouw.

Want na de bevalling begint het pas. De bevalling is niet het eind-, maar het beginpunt. Dan is er ineens die baby die je moet leren kennen en ook ineens een nieuwe jij, die je opnieuw moet leren kennen. De jij als moeder van één, als moeder van twee of misschien wel moeder van veel meer. Elke moederrol is uniek, iedere moeder doet het op haar manier. Die manier uitvinden is soms best pittig, want met al die verschillende verhalen en manieren is er niet één de juiste. Dus doe je het wel goed? Kun je het niet nóg beter doen? Wat als je een fout maakt?

Het moederschap is niet makkelijk

Het is al moeilijk genoeg, het sprookjeslandschap dat het moederschap heet en dat vaker niet dan wel een sprookje is met een 'ze leefden nog lang en gelukkig'-einde. Het is vooral 'ze leefden nog lang en gelukkig is het bijna zeven uur'-einde. Het moederschap is soms overleven, zeker op dagen dat het even niet zo makkelijk gaat.

Claimen dat het moederschap makkelijk is, zorgt ervoor dat je alle moeders bij wie het vandaag, morgen of volgende week even niet vanzelf gaat, een smack in the face geeft. De groep moeders die gehoord en gezien wil worden. De moeders die vooral nodig hebben te horen dat dat ze het fantastisch doen. Ondanks dat het niet makkelijk gaat. Ondanks die dagen die voorbij lijken te kruipen.

Dus hierbij mijn eigen marketingcampagne waarvan ik hoop dat het social media over zal nemen: MOTHERHOOD IS NOT EASY, IT'S CRAZY!

Marleen (30) werkt voor Flair, is moeder van zoon Fynn en proeft van het prille ouderschap met man Tyron. Ze verloor op jonge leeftijd haar ouders, schrijft over het ouderschap en hoe het is om moeder te zijn zonder moeder.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Marleen Staal

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden