column Marleen_artikel Beeld column marleen
column Marleen_artikelBeeld column marleen

PREMIUMcolumn

Marleen: ‘Nog altijd als ik erover vertel, praat ik over 'mijn postnatale dinges’’

Ik krijg een herinnering van Instagram. Een mega flashback volgt. Ik verzink voor een moment weer even in een diep zwart gat dat ik afgelopen maanden met therapie zorgvuldig heb dichtgemetseld.

De foto op mijn scherm is een op het oog simpele boswandeling met mijn zus in november 2021. Het was de dag die zo mooi begon, maar eindigde in een pure paniek. Die avond had ik namelijk mijn eerste paniekaanval.

Dit moment is een keerpunt geweest, zonder dat ik het doorhad. Helaas niet per se een van het positieve soort. Het was deze avond dat duidelijk werd dat mijn postnatale klachten keihard uitliepen op een een postnatale depressie als ik niet uitkeek. Nog altijd als ik er over vertel, praat ik erover als ‘mijn postnatale dinges’. Omdat ik het woord depressie nog altijd zo zwaar vind.

Maar zwaar was het, die maanden na de bevalling waarin ik maar niet kon aarden. Ik ging in therapie, liet mijn ziel elke week vakkundig in stukjes breken door een professional en ging druk aan de slag met project Marleen 2.0. Een project dat nog lang niet af is, maar waarover ik nu wel weer de controle heb. En er plezier aan beleef om deze Marleen te ontdekken.

Ik snapte nooit zo goed waarom vrouwen een postnatale depressie konden krijgen. Want hoe kon je je depressief voelen als je na 9 maanden eindelijk in je armen had wat je (altijd al) wenste? Nu ik het heb ervaren, snap ik het en zie ik het crystal clear. En ik weet ook waarom het zo lastig te snappen is.

Het zit hem juist in de tegenstrijdigheid van de gevoelens die je compleet overnemen. Dat je elke ochtend je oude leven weer terug wenst, maar ook elke minuut over de rand van de wieg wil kijken om te checken of je baby er echt nog is. Dat je niet kan genieten van je rol als moeder, maar ook blind van paniek kan worden bij het idee dat je het fout doet omdat je het zo graag goed wil doen.

Tegenstrijdigheden zijn nu eenmaal lastig te begrijpen als je er zelf niet middenin zit. En het leven zit er vol mee. Het is dezelfde reden waarom het lastig is te begrijpen waarom iemand maar terug blijft gaan naar die (foute) ex of niet stopt met een enorme gewoonte of verslaving, terwijl hij of zij weet hoe slecht het is. Tegenstrijdigheid brengt een soort ziekelijke aantrekkingskracht met zich mee en daar kun je je moeilijk van losbreken.

Als dat je wel lukt, met hulp, dan vallen de stukjes in elkaar. Niet dat je het leven dan hebt uitgevonden en de puzzel compleet is. Nee, het leven zal altijd uit tegenstrijdigheden bestaan. Om je bevrijd te voelen, moet je het denk ik vooral leren dit te omarmen. En dat klinkt makkelijker dan dat ik het typ.

Ik las pas ergens de zin die zorgde voor een bepaalde bevrijding voor mij. ‘Ik ben niet de héle dag gelukkig, maar ik ben wel élke dag gelukkig’. Met wat mede-mama’s in een groepsapp had ik het erover hoe je elke dag kunt verlangen naar meer tijd voor jezelf en kunnen uitslapen, maar tegelijkertijd ook je complete social kalender vrijmaken om bij je gezin te zijn, omdat je ze anders zo mist.

Het leven is niet als golven van de zee of een berg met dalen en pieken. Fuck die cliché’s. Je kan op hetzelfde moment net zo hard vallen als dat je weer van euforie omhoog schiet. Je kan je depressief voelen, maar ook zin hebben in een stukje van de dag. Je mag genieten van het moederschap, om het ‘s avonds weer te vervloeken.

Over Marleen

Marleen (30) werkt voor Flair, is moeder van zoon Fynn en is eerlijk over het moederschap en dat doet ze #zonderfilter. Ze schrijft hoe het is om moeder te zijn zonder moeder te hebben en over alles waar moeders niet over durven praten.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze dagelijkse nieuwsbrief of wekelijkse nieuwsbrief.

Marleen Staal - van Schaikcolumn marleen

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden