Marleen: 'Je mag alles worden wat je wilt, maar géén moeder? Dat heb je blijkbaar niet zomaar te willen'  Beeld
Marleen: 'Je mag alles worden wat je wilt, maar géén moeder? Dat heb je blijkbaar niet zomaar te willen' 

Marleen: 'Je mag alles worden wat je wilt, maar géén moeder? Dat heb je blijkbaar niet zomaar te willen'

Wat ik later wilde worden? In koeienletters schreef ik in elk vriendenboekje hetzelfde op deze vraag: 'moeder'. Een wens die er mocht zijn, want vrouwen zijn 'gemaakt' om moeder te worden. Dus daar was niks geks aan.

Maar de wens om géén moeder te worden of geen kind te krijgen? Dat hebben we niet zomaar te willen. Daar moet iedereen iets van vinden. Vooral mannen in pakken.

Wel wensen, niet zelf bepalen

Blijkbaar mogen vrouwen hun leven lekker leven, maar zeker niet leiden. Zodra we de leiding hebben, het heft in eigen hand nemen, wordt er getwijfeld of we de keuzes die we maken over ons leven, ons lijf en onze toekomst, wel zomaar kunnen maken. Alsof we weer het kleine meisje van vroeger zijn, die in dat vriendenboekje schrijft. Je mag wel wensen, maar niet zelf bepalen.

Het is gek. We mogen wel maandelijks de verantwoordelijkheid dragen voor onze lichamelijke uitdagingen. Maar als deze uitdaging verandert in een (ongewenst) negen maanden-proces, zijn we blijkbaar niet in machte hier zelf over te mogen beslissen.

Lees ook Marleen: ‘Als zwangere vrouw ben je heilig, als moeder moet je het zelf uitzoeken’

Klap in het gezicht van alle vrouwen

Tenminste, als je in een land woont waar deze keuzevrijheid wordt ingeperkt en abortus geen recht is, maar een strafbaar feit. Ik kan niet zeggen 'gelukkig woon ik in Nederland, dan blijven deze zorgen me bespaard'. Want het afnemen van dit recht is klap in het gezicht van alle vrouwen. Wereldwijd. Dus ook in mijn gezicht. Dat van een moeder.

Ook al ben ik moeder en is mijn wens dat altijd geweest; het is ook mijn eigen keuze geweest. Een keuze die je gegeven moet zijn, want voor een hoop vrouwen met een kinderwens is het daadwerkelijk krijgen van kinderen niet zomaar een gegeven. Maar het begint altijd bij de keuze: wil ik een kind of niet?

Het leven is niet zo zwart-wit

De keuze voor een abortus is misschien wel de meest verantwoordelijke, de moeilijkste, de meest bevrijdende keuze die je kan maken. Omdat je hem mág maken. En dat je hem mag maken, betekent niet dat dit niks met je doet. Het leven is niet zo zwart-wit, de keuze om leven te dragen en te baren is ook niet zo zwart-wit.

Toen ik vroeger in dat vriendenboekje schreef dat ik moeder wilde worden, voelde ik me veilig om dat kunnen zeggen. Ik had immers geleerd dat ik alles kon worden wie wilde. Precies deze veiligheid zou elk meisje, elke vrouw moeten voelen juist wanneer ze geen moeder wil worden. Of niet voor een tweede, derde of vierde keer moeder wil worden. Die maar één kind, geen kind, misschien ooit wel, maar niet nu wilt. Het begint namelijk altijd bij jezelf: wil je het of niet? En daar heeft niemand wat van te vinden.

Marleen (30) werkt voor Flair, is moeder van zoon Fynn en is eerlijk over het moederschap #zonderfilter. Ze schrijft hoe het is om moeder te zijn zonder moeder te hebben en over alles waar moeders niet over durven te praten.

Marleen Staal

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden