artikelbeeld Column Marleen Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column MarleenBeeld Dorian Jurne

Marleen: ‘De kans dat mijn zoon in een gevaarlijke situatie komt puur omdat hij een man is, is nihil.

Vandaag, met Internationale Vrouwendag, vragen we met Flair ook aandacht voor femicide. We vertellen de verhalen van vrouwen die te maken kregen met geweld en dit niet meer kunnen navertellen. In een wereld die gedomineerd wordt door mannen, is het nodig dat wij een stem zijn voor de vrouwen die dit niet meer hebben. Dat vind ik belangrijk als vrouw, maar extra belangrijk als moeder van een zoon.

Ik voel namelijk een ander soort verantwoordelijkheid hierbij in zijn opvoeding. Hij zal de wereld inbrengen wat ik hem leer vanuit huis. Maar ik voel ook opluchting. Ik heb het voorrecht hem te onderwijzen over dit onderwerp in plaats van te beschermen.

Van de vele zorgen die je kunt hebben als ouder, is de angst dat mijn kind iets overkomt als jongensmoeder van een ander kaliber dan van moeders met een dochter. De kans dat mijn zoon in een gevaarlijke situatie komt puur omdat hij een man is en daardoor in het nadeel is, is nihil. Natuurlijk hebben mannen ook te maken met geweld, maar niet ‘omdat hij een man is’. Hoe anders is dat in het geval van femicide.

Als mijn zoon later tot diep in de nacht wil stappen met vrienden, kan ik zeggen ‘veel plezier’. Als hij in het donker terug naar huis fietst, hoef ik niet met samengeknepen billen te wachten tot ik de voordeur hoor. Als hij relaties krijgt die toch weer knappen, kan ik hem troosten zonder bang te zijn dat het nog een geweldig staartje krijgt.

Mijn zoon loopt minder risico, puur vanwege het feit dat hij een jongen is. Het is toch idioot dat ik me vanuit een oergevoel minder zorgen hoef te maken, omdat ik een mannelijke mini-me op de wereld heb gezet? Als ik een dochter had gehad, dan had ik me als ware een moedergans met enorme vleugels haar ver onder me verstopt, tot het moment onvermijdelijk werd dat ik haar moet loslaten.

Gelukkig ben ik zelf nooit in een gevaarlijke situatie gekomen. Al zal ik me altijd bewust zijn dat er gevaar op de loer ligt, juist omdat ik vrouw ben. Omdat deze positie in het leven je blijkbaar minderwaardig maakt, kwetsbaarder en een makkelijke prooi.

Daarom is het belangrijk dat we ons met elkaar sterk maken tegen femicide. Dat wij als jongensmoeders onze zonen opvoeden met de juiste idealen, normen en waarden. Dat we ons als vrouw uitspreken over dit onderwerp en ons laten horen. Niet alleen zodat onze zonen luisteren, maar zodat geen enkele man hier om heen kan.

Woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een belangrijke dag, want anno 2023 zijn mannen en vrouwen nog steeds niet gelijk. Mannen worden beter gerepresenteerd in de media en er is nog steeds sprake van onder meer een loonkloof en de orgasmekloof. Daarom besteedt Flair extra aandacht aan deze belangrijke thema’s.

Marleen (31) is moeder van zoon Fynn en is eerlijk over het moederschap en dat doet ze #zonderfilter. Ze schrijft hoe het is om moeder te zijn zonder moeder te hebben en over alles waar moeders niet over durven praten. Volg Marleen via @vrouwvanstaal op Instagram.

Marleen Staal - van SchaikDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden