artikelbeeld Column Marleen Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column MarleenBeeld Dorian Jurne

Marleen: ‘De 5 levenslessen die ik heb geleerd als moeder. Nummer 3 zal je verbazen, maar echt’

Tegeltjeswijsheden, levenslessen, motto’s. Ik heb er nooit zo in geloofd en, als ik eerlijk ben, snap ik het al helemaal niet als ouders zeggen dat ze zoveel hebben geleerd van het leven sinds de komst van hun baby. Waar halen ze de tijd vandaan om überhaupt mentaal te groeien? Ik ben vooral mentaal aan het bijkomen. En het enige dat ik heb geleerd - en sterk heb gewaardeerd - het afgelopen jaar is hoe lekker slapen is. Tot zover mijn zelfontwikkeling.

Het besef dat ik wel degelijk iets van levenslessen heb opgedaan, daalde in toen ik pas op de fiets zat, onderweg naar mijn sportlesje. Ik had zowaar zin in het komende anderhalf uur, dat ik inmiddels echt als me-time zag omdat ik sinds ik moeder ben echt geniet van even alles eruit zweten, rammen op die apparaten en vooral even aan mezelf en mijn eigen gezondheid te denken. In alle oprechtheid, ik houd tegenwoordig van sporten. Allemaal doordat ik een kind heb en deze momenten ineens meer waardeer.

Ai, een levensles. Dit is ‘m, een echte. Er is dus degelijk iets veranderd in mijn mindset sinds ik moeder ben. Misschien waren het de twee espresso’s die even daarvoor achterover had getikt, maar ik kwam tot inkeer. Het is oké om cliché te zijn en sinds ik een moeder ben geworden die levenslessen ervaart, dan deel ik ze graag met je. Ik beloof, ik blijf weg van de ‘live, love, laugh’ en ‘carpe diem’-taferelen.

Les 1

Ik dacht dat ik als moeder eindelijk volwassen zou zijn en zou kunnen sparen. Helaas. Ik geef nog steeds geld uit als water en zou de Noordzee kunnen vullen met mijn online gekochte spullen. Een baby krijgen betekent niet ineens dat je het leven uitgevonden hebt. Je hebt en hoeft het dus echt niet voor elkaar te hebben. Sterker nog, sommige gewoontes blijven hardnekkig bestaan en breiden zich in de nachten dat je niet slaapt alleen nog maar verder uit. Vooral als je de natte droom bent van elke marketeer en alles koopt wat er op je schermpje voorbij komt.

Les 2

Ik dacht ook dat ik netter zou omgaan met mijn bezittingen, om het goede voorbeeld te geven aan mijn kroost, en niet zelf als een kleine kleuter al mijn dure spullen zou slopen. Wat ik nog steeds wel doe. In my defense, als in je huis toch al een tapijt ligt van kruimels en speelgoed maakt het echt niet hoe netjes je de rest houdt. Dat komt vanzelf wel. Aan het einde van de dag, aan het einde van de maand of pas wanneer de kids het huis uit zijn.

Les 3

Ik had verwacht minder chaotisch te zijn, want het leven moet je plannen met een kind. Maar ik leef meer bij de dag dan ik ooit had gedacht. Nog nooit heb ik zulke minimale verwachtingen van het dagelijks leven, waardoor ik ook vaker dan ooit aangenaam verrast raak door de leuke dingen die spontaan gebeuren. Jup, zelfs met een kind.

Je bent met een kind dus echt niet alleen maar gebonden aan huis en je leven is ook echt niet ‘voorbij’, zoals sommige mensen zullen claimen. Je oude leven laat je achter je, maar dankzij die kleine hummel kom je ook op plekken waar je nog nooit bent geweest en maak je herinneringen die je anders nooit had gemaakt.

Les 4

Ik dacht dat mijn huishouden een soort Echte Meisjes in de Jungle zou worden. Lees: complete hysterie met zero tijd om mijn haar te steilen. En toch zit ik elke avond weer op mijn bank in een opgeruimd huis met schoongewassen haren. Het kan dus allebei: een chaos huishouden zonder planning, maar aan het einde van de dag wel alles strak getrokken - including myself. Het één sluit het ander niet uit. Nogmaals, je leven en dus ook je huishouden, interieur, hobby’s en selfcare verdwijnen echt niet zodra je voor een kind moet zorgen. Je kan het er echt bij hebben.

Les 5

Ik had ergens ook de gedachte dat mijn leven volledig in het teken zou staan van Het Kind, maar in mijn vrije tijd lees ik boeken over persoonlijke ontwikkeling en ben ik bezig met mijn doelen op een moodboard. Say what?

Ik ga naar de kapper, ik drink wijn met vriendinnen en heb date nights met mijn man. Ik kan me nog steeds druk maken of ik wel of niet dat ene paar schoenen moet kopen wanneer ik in de supermarkt sta om luiers te scoren, fantaseer nog steeds dat ik dans op dat ene festival dat eraan komt als ik met mijn kind in de speeltuin sta en ben nog altijd zo impulsief als ik hiervoor was.

Mijn speelsheid in het leven, mijn rebelse ik, ben ik niet verloren omdat ik nu als moeder meer verantwoordelijkheid heb. In dat opzicht blijven we altijd kinderen denk ik. Die op hun beurt weer kinderen - proberen - op te voeden.

Misschien bedoelen ze het bovenstaande wel met het ouderlijke gezegde ‘je krijgt er zoveel voor terug’. In mijn geval een hoop levenslessen die ik graag had gelezen voordat ik moeder werd om de angst een beetje weg te nemen mezelf te verliezen. Want dat gebeurt niet, je krijgt er - precies - een hoop (vooral leuks) voor terug.

Marleen (31) is moeder van zoon Fynn en is eerlijk over het moederschap en dat doet ze #zonderfilter. Ze schrijft hoe het is om moeder te zijn zonder moeder te hebben en over alles waar moeders niet over durven praten. Volg Marleen via @vrouwvanstaal op Instagram.

Marleen Staal - van SchaikDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden