artikelbeeld Column Marleen Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column MarleenBeeld Dorian Jurne

PREMIUMColumn

Marleen: ‘Baby's die niet slapen zijn normaal, maar mensen die vragen of 'hij al doorslaapt’ niet’

‘Hoe ging de nacht?’ Sinds mijn vriendinnen en ik kinderen hebben, app ik ze dit regelmatig. Ik vraag niet naar hun dag, maar naar de uren die voorafgegaan zijn aan de dag. De kleine uurtjes in de kleinste kamertjes.

Ik ben ruim een jaar verder als nieuwbakken moeder en sinds een paar maanden is het in ons huis ‘s nachts eindelijk stil. Een oase van rust. Heer-lijk. Ik heb het gevoel dat ik eindelijk weer een beetje bij kan slapen, al voel ik nog altijd de nasleep van de middernachtelijke praktijken die eerste maanden. De gevolgen van het slaaptekort zijn onder mijn huid gekropen en op sommige plekken zelfs zichtbaar ín mijn huid.

Slaaptekort sijpelt door in de krochten van je zijn, heeft effect op je functioneren, heeft zijn weerslag op je relatie en je sociale leven, haalt je weerstand naar beneden en zorgt voor een tornado aan negatieve emoties die je in een neerwaartse spiraal brengen. Wanhoop is een emotie die ik niet kende totdat ik niet meer sliep.

Mijn lichaam, maar ook mijn hoofd heeft het te verduren gehad. Mijn avondroutine deed ik half: ik maakte elke avond de afweging of ik ging voor het weghalen van mijn make-up of het goed poetsen van mijn tanden omdat ik vond dat ik geen tijd had voor beide. Want ieder moment kon mijn kind wakker worden en elke vijf minuten die ik eerder in mijn bed lag, waren er toch weer vijf. Tijd in bed is kostbaarder dan goud in tijden dat je het niet (genoeg) krijgt.

Op het dieptepunt moesten mijn man en ik het twee maanden lang met twee uur slaap per nacht doen. En ook nog gewoon fulltime moesten werken. Het is helaas geen overdrijven, ik heb mijn nachtdagboeken nog als bewijs.

Een baby in je leven betekent een hoop, vooral veel goeds, maar het betekent ook ‘niet slapen’. Dat lijkt je omgeving spontaan te zijn vergeten wanneer ze die helse woorden uitspreken ‘slaapt -ie al door?’ NEE, NATUURLIJK NIET.

Slapeloze nachten zijn voor ouders niet uitzonderlijk, het is normaal. Baby's die niet doorslapen zijn normaal. Maar vragen stellen als ‘slaapt -ie al door’ of ongevraagd advies of je mening geven over slaap aan (over)vermoeide ouders, dat is níet normaal. Het enige dat die woorden teweegbrengen is dat je twijfelt of je het allemaal wel goed doet, want goede ouders hebben goed slapende kinderen. Toch?

Nee. Want je doet het hartstikke goed, die kilometers in de slaapkamer die je aflegt met wiegen en dragen, die knuffels en speentjes die je geeft en het gegoogle in de nachten als je het niet meer weet. Je doet wat je kan én nog veel meer. Als ouder geef je altijd 110%, ook al voel je jezelf een kleine 30%. Maar echt: je tikt vanzelf weer die 100% aan, de nachten zullen beter worden en over een tijdje krijg je niet alleen slaap, maar ook een flinke dosis zelfliefde terug.

Ik hoop dat mijn woorden alle moeders bereiken die middenin de nacht net zo wanhopig zijn als ik dat ooit was. Dat ze deze boodschap kunnen gebruiken als teken van hoop. Dat ze zich gehoord voelen en gezien. Want niemand die mij van tevoren kon vertellen hoe het écht is om niet te slapen.

Hopelijk heb jij mensen in je omgeving die je steunen in de strijd voor wat slaap. Die je helpen als je niet meer op je benen kan staan van slapeloze ellende, die een nachtje oppassen of je kind even voor je dragen zodat je je schouders kan ontspannen. Daar heb je meer aan, dat aan dat ellendige ‘En, slaapt-ie al door?’

Marleen (31) is moeder van zoon Fynn en is eerlijk over het moederschap en dat doet ze #zonderfilter. Ze schrijft hoe het is om moeder te zijn zonder moeder te hebben en over alles waar moeders niet over durven praten. Volg Marleen via @vrouwvanstaal op Instagram.

Marleen Staal - van SchaikDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden