Marije over het topless-taboe: 'Ik hou tegenwoordig mijn bikinitopje ook liever aan' Beeld
Marije over het topless-taboe: 'Ik hou tegenwoordig mijn bikinitopje ook liever aan'

Marije over het topless-taboe: 'Ik hou tegenwoordig mijn bikinitopje ook liever aan'

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (38), die met Franklin (38), zoon Kyano (12) en dochter Liv (9) in Purmerend woont.

Bloot

"Als kind vond ik blote borsten in het openbaar volstrekt normaal. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit vreemd heb opgekeken als ik ze zag. Grote borsten, kleine borsten, gerimpelde borsten, borsten die hingen door zwaartekracht of gewoon omdat er veel kinderen mee grootgebracht waren. Blote piemels trouwens ook, want als de stranden echt overvol raakten in de zomer, weken wij toen ik klein was geregeld uit naar een nudistenstrand. Het waren de jaren tachtig en bloot was nog niet automatisch verbonden aan seks. Bloot was gewoon wat het was: een lijf zonder kleren. En de rij voor de ijsjes was op het naaktstrand net iets korter. Dat ook. We kwamen daar altijd bekenden tegen, een juf van school, vrienden of een collega. Bloot hoorde er gewoon bij."

"Dat is inmiddels helemaal anders. Laatst zag ik een documentaire over mensen die nog naar naaktstranden gaan. Ze werden neergezet als een soort groepering die buiten de samenleving staat. 'Hebben jullie dan de hele dag seks?', vroeg de interviewer. Alsof bloot en seks niet los van elkaar kunnen bestaan. Op stranden en aan zwembaden is bijna geen topless vrouw meer te vinden en ik moet eerlijk bekennen dat ik tegenwoordig in het openbaar ook mijn bikinitopje liever aanhoud. Op een enkele keer op vakantie na, als ik zie dat meer vrouwen dat niet doen. Alsof bloot een vieze bijsmaak heeft gekregen."

"Laatst vertelde mijn vriendin dat ze topless zat op het strand van Castricum, maar dat ze uiteindelijk haar bikinitopje maar weer had aangedaan omdat een groep mannen naast haar constant opmerkingen maakte. Zo van: 'Lekker hoor' of 'Moet ik ze even insmeren?' Terwijl haar kinderen nota bene voor haar neus met emmertjes en schepjes in de weer waren. Door haar borsten te tonen, vonden deze mannen blijkbaar dat ze een vrijbrief had gegeven om er dan maar seksuele opmerkingen over te maken. Alsof haar borsten op dat moment niet meer van haar waren. Toen Liv laatst op het strand een topless vrouw zag lopen, trok ze me aan mijn arm en fluisterde: 'Mama, die mevrouw is haar bovenstukje vergeten'. Ik zag dit toch als een fout in mijn opvoeding."

Lees ook Marije over partnergeweld: ‘Hij is ook de man die zegt dat ze de mooiste vrouw op aarde is’

"De grote vraag is natuurlijk: waar is het misgegaan? Waarom is bloot iets geworden wat we liever binnenskamers laten en wat is uiteindelijk het gevolg? Journalist Floor Bakhuys Roozeboom ging voor Flair op onderzoek uit. Je leest haar reportage vanaf pagina 12 in Flair 25."

Deze editorial van Marije lees je in Flair 25-2021. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Esmée Franken

Marije Veerman

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden