artikelbeeld Column Marije Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column MarijeBeeld Dorian Jurne

PREMIUMcolumn

Marije: ‘Meer dan een jaar werd ze gestalkt, voordat hij haar leven nam’

28 keer belden de zestienjarige Hümeyra en haar zussen de politie in de laatste zeven maanden van haar leven. Op die ene decemberdag in 2018 toen Bekir E. haar achtervolgde en doodschoot in het fietsenhok van haar middelbare school, was ze van plan geweest om nog eens aangifte te doen. Maar zover is het niet gekomen.

artikelbeeld Column Marije Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column MarijeBeeld Dorian Jurne

Hümeyra is in ons land misschien wel het bekendste slacht­offer van femicide. Vijftien maanden lang werd ze lastig­gevallen en gestalkt door haar ex, voordat hij haar leven nam. Helaas is Hümeyra niet de enige. Elke acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, omdat ze vrouw is en daardoor als minderwaardig wordt gezien. Vrouwen als:

Clarinda (34)
Elena (31)
Lotte (14)
Karina (38)
Eva (28)
Solaine (33)
Raifa (37)
Cindy (46)
Alice (15)
Gita (35)
Elzbieta (41)
Izabella (36)
Naomi (36)
Sandra (56)
Shelley (22)
Esther (29)
Dimi (30)
Gea
Carolien (39)
Diane (47)
Willeke (40)
Marjolein
Gina (26)
Gülcan (31)

De daders hebben één ding gemeen: een zieke bezitsdrang, waardoor ze het niet kunnen verdragen geen controle te hebben over ‘hun’ vrouw.

Nederland staat als het om femicide gaat in de top drie van Europa. Landen als Spanje en Italië veranderden onlangs hun beleid onder druk van grote protesten. Ook Frankrijk kondigde een pakket maatregelen aan om femicide tegen te gaan. Maar in Nederland is het vaak slechts een krantenkop in de categorie ‘familiedrama’. Dat móét veranderen.

Deze week, de week rondom de dag van geweld tegen vrouwen, vertellen wij daarom de verhalen. Verhalen van nabestaanden, over stalking en bedreiging, over doodsangst de volgende in de statistieken te zijn, maar ook van politie en justitie, die vaak ook niet de middelen hebben om femicide te voorkomen.

Marije Veerman (39) woont met Franklin (38), zoon Kyano (14) en dochter Liv (10) in Purmerend.

Deze column komt uit Flair 47-2022. Volg Marije via @marije.veerman op Instagram.

Marije VeermanDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden