Marije: 'Kinderen van dertien op schoenen van 500 euro. Ik merkte dat ik er boos van werd' Beeld Dorian
Marije: 'Kinderen van dertien op schoenen van 500 euro. Ik merkte dat ik er boos van werd'Beeld Dorian

Marije: 'Kinderen van dertien op schoenen van 500 euro. Ik merkte dat ik er boos van werd'

Ik weet niet eens meer hoe de discussie precies begon. Waarschijnlijk nadat mijn zoon iets wilde hebben en ik het te duur vond. Het zijn gesprekken die we de laatste tijd vaker hebben. Niet eens omdat hij zo’n enorm dure smaak heeft, maar vooral omdat zijn maat inmiddels kind-af is en daarmee de prijs van alles is verdubbeld.

Kloof

Sportschoenen van €130, ik kan er nog maar moeilijk aan wennen. Toen ik ook dit keer weer iets prevelde als “Veel te duur”, rolde hij met zijn ogen. Of ik enig idee had met wat voor schoenen de kinderen in zijn klas liepen? “Yeezy’s mama, of Jordans. Er liep zelfs iemand op de Yeezy-slippers deze zomer.” Zo ratelde hij nog even door. Dat het niet eens de ‘normale’ Jordans waren, maar limited editions.

Een snelle scan via Google leerde me wat die limited editions kostten: ruim € 500. Kinderen van dertien op schoenen van € 500. Ik merkte dat ik er boos van werd. Er vormde zich een klomp van verzet in mijn buik en omdat ik dit beeld dat mijn zoon schetste weigerde te accepteren, koos ik voor de makkelijkste weg: die van ontkenning. Dit was niet waar. Dit kon immers niet. Maar mijn dochter haalde haar schouders op. “In mijn klas lopen ze ook op Jordans, hoor. Dat is heus niet gelogen. En,” deed ze er nog een schepje bovenop, “mijn vriendinnetje heeft gisteren een iPhone 14 gekregen. Véértien mama, en ik mag van jou niet eens een telefoon!”

Lees ook Kirsten: ‘Van alle voordelen van ‘man zijn’ is dit volgens mij wel de prominentste’

Torenhoge kosten

Ik geef eerlijk toe, ik wist even niet wat ik moest zeggen. Hier zaten we dan, in een rijtjeshuis in Purmerend. Ook ik maak me hier inmiddels zorgen over de torenhoge inflatie en energiecrisis. Niet eens zozeer voor onszelf. Natuurlijk zou het ons raken, maar niet zo hard als het er in sommige andere huishoudens momenteel inhakt. Het is blijkbaar niet de wereld die mijn kinderen ervaren. Zij zien een wereld van een splinternieuwe iPhone in de broekzak van een kind in groep zeven. “Ik vind dat dus niet normaal,” was het enige wat ik kon bedenken en ik hoorde zelf hoe laf het klonk.

Het was pas uren later, toen ik allang weer alleen was, dat ik het las. Een bericht uit NRC op Instagram. Terloops tussen de gesponsorde berichten van Hello Fresh, huizen op Ibiza, foto’s van gerechten en feestjes. Een leerling van elf jaar was op maandag flauwgevallen in de klas. Ziek, dacht de juf. Maar toen de moeder werd gebeld, bleek er wat anders aan de hand. “Hij is niet ziek. Sorry, maar ons geld was vrijdag op. We hebben het hele weekend niet gegeten.”

Marije Veerman (39) woont met Franklin (38), zoon Kyano (14) en dochter Liv (10) in Purmerend.

Deze column komt uit Flair 38-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: Dorian Jurne

Marije VeermanDorian

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden