artikelbeeld Column Marije Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column MarijeBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Marije: ‘Dit is jouw leven en het zijn jouw keuzes’

Ik zie me nog staan, voor de deur van de crèche. Ik had een interview gehad dat was uitgelopen en toen er door de regen een enorme file stond, sloeg de stress toe. Ergens doemde het beeld op van een kind, alleen in de speelzaal, verdrietig in een hoekje. Mijn kind. Ik zou een opmerking krijgen van de leidster, die het nooit kon laten om iets te zeggen als: “Je mág vanaf vier uur al ophalen, hè.”

Alsof de reden dat mijn kind op die crèche zat niets te maken had met het feit dat ik een baan had. Ze stond in de deuropening toen ik kwam aanrennen, mijn kind op haar arm, terwijl ze de legendarische woorden sprak: “Misschien is het beter voor jou én je kind als je níét zo’n drukke baan hebt.”

Het was zeker niet het eerste of laatste oordeel dat ik kreeg. Zo was er de leraar op het hbo die op mijn wens om voor krantenjournalistiek te kiezen zei: “Jij? Dat is toch veel te serieus voor jou.” Of een opdrachtgever die claimde dat ik de volgende keer, als ik een presentatie gaf over onderzoeksjournalistiek, beter geen strakke jurk kon aandoen.

Dit is jouw leven en het zijn jouw keuzes: dat is waar de nieuwe Flair voor staat

Het is de reden waarom het koude zweet me nog steeds kan uitbreken als ik voor een zaal vol mensen sta, bang om iets doms te zeggen. Toen ik de resultaten las van het onderzoek dat Flair deed onder 2.600 vrouwen op haar socialmediakanalen, was ik dan ook niet verbaasd. Twee derde zegt de druk van de maatschappij niet aan te kunnen. Drie op de vier kampt met paniekaanvallen, burn-outklachten en depressies. Het maakte me vooral verdrietig. Want hier was het: het resultaat van al die druk op vrouwen, druk die de laatste jaren alleen maar is toegenomen.

In de afgelopen maanden werkten we in het diepste geheim aan een nieuwe Flair. Een die nóg beter aansluit bij de jonge vrouw van nu. Een vrouw die sterk en kwetsbaar durft te zijn. Die weet wat ze wil en soms even niet, die dus ook worstelt. Het waren maanden waarin ik zelf groeide. Ik voerde veel gesprekken met andere vrouwen, gesprekken die me sterkten.

Er zullen altijd mensen zijn die vinden dat je te veel werkt, of juist te weinig. Dat je in je relatie had moeten blijven, of juist eerder had moeten vertrekken. Dat je trui te hoog gesloten is of juist te veel van je borsten toont.

We hebben geen invloed op wat andere mensen van ons vinden. Of op de verwachtingen die ze hebben van jou als vrouw, als moeder, als werknemer of werkgever, als partner of vriendin.

Het enige waarop je invloed kunt uitoefenen zijn de verwachtingen die je hebt van jezelf. Dat je heel bewust doet wat jij wilt op basis van wat je belangrijk vindt in het leven. Om ownership te pakken in de keuzes die je maakt en daar pal achter te staan. Dit is jouw leven en het zijn jouw keuzes. En dat is precies waar de nieuwe Flair voor staat.

Over Marije

Marije Veerman (39) woont met Franklin (38), zoon Kyano (14) en dochter Liv (10) in Purmerend. Deze column komt uit Flair 45-2022. Volg Marije via @marije.veerman op Instagram.

Marije VeermanDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden