Marije: 'De telefoon is aan zijn hand geplakt, TikTok een constante invloed in zijn leven' Beeld Dorian
Marije: 'De telefoon is aan zijn hand geplakt, TikTok een constante invloed in zijn leven'Beeld Dorian

Marije: 'De telefoon is aan zijn hand geplakt, TikTok een constante invloed in zijn leven'

Ik probeer weleens de vergelijking met vroeger te maken. Toen we MSN Messenger op de computer kregen bijvoorbeeld en ik tot twee uur ’s nachts stiekem aan het chatten was met jongens uit de klas. En toen ik ein-de-lijk een mobiele telefoon kreeg, kwam mijn vader steevast ’s avonds mijn kamer in om de telefoon onder mijn hoofdkussen vandaan te halen. Al die straling, die leek hem niet gezond.

De conclusie: verleiding en onzekerheid over nieuwe ontwikkelingen zijn van alle tijden. Ik wéét het en toch kan ik het niet helpen: ik denk dat het nu anders is. Dat zorgen van ouders in deze tijd nét even groter zijn. Als ik naar mijn zoon kijk, bijvoorbeeld. De telefoon aan zijn hand geplakt, TikTok als constante invloed in zijn leven.

Tiktoksterren

Ik hoorde gisteren nog hoe een blijkbaar best grote tiktokster op straat aan iemand vroeg welk merk anno 2022 echt niet meer kan. Het antwoord: “Fila man. Eerlijk, eerlijk, eerlijk: Fila kan toch echt niet meer.”

Mijn zoon en zijn vrienden brulden van het lachen. Ik kon het niet laten om te zeggen: “Nou, je zal maar net een Fila-trui hebben gekocht en naar school moeten.” Mijn zoon keek me bevreemd aan: “Sorry mama, maar Fila kan ook echt niet meer. Iedereen weet dat.”

Vroeger had je wat populaire kinderen op school die bepaalden wat wel en niet kon, nu zijn het de tiktoksterren, met een invloed die van ver buiten de landsgrenzen komt. Dat mijn zoon inmiddels leeft in twee spijkerbroeken en twee truien, en hij maar blijft wikken en wegen wat hij mooi vindt, vind ik niet heel vreemd. Woorden als algoritme en fuik: we hebben er zelf niet eens een antwoord op, laat staan de kinderen die er nu aan blootgesteld worden.

Lees ook Marije: ‘Het werd een soort Bermudadriehoek. Wat erin ging, vond nooit meer een weg naar buiten’

Online invloed

Soms kan ik me verliezen in vragen als: wat voor invloed heeft het digitale tijdperk op deze jonge generatie? Wat blijkt de invloed van TikTok en YouTube, van de wereld van likes en volgers, als we twintig jaar verder zijn? Is het een weerbare generatie geworden, ontzettend creatief en enorm bewust van de kansen die de wereld te bieden heeft? Of zijn het angstige jongvolwassenen, die leven bij de gratie van de mening van anderen: altijd bang om een fout te maken?

Hoe groter kinderen worden, hoe meer de online invloed verschuift van het maken van grappige of creatieve TikTok-filmpjes naar YouTube-sterren als inspiratiebron voor je leven.

The Washington Post schreef een paar weken terug een artikel over influencers die als mental coaches advies geven. Wél de invloed, maar zonder de papieren. De grote vraag is: wat doen we er zelf aan? Het antwoord heb ik in elk geval nog niet gevonden. Ik bungel ergens tussen een ouder die beseft dat dit er nu eenmaal bij hoort in de huidige tijd en een ouder die twee kinderen op de bank parkeert om verplicht The Social Dilemma te kijken op Netflix.

Inmiddels heb ik een schermtijd op de telefoon ingevoerd met een beloning als die gehaald wordt. Waarop mijn dochter meteen zei: “Oké, mama, maar houd jij je daar dan ook aan?”

Marije Veerman (39) woont met Franklin (38), zoon Kyano (14) en dochter Liv (10) in Purmerend. Deze column komt uit Flair 40-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: Dorian Jurne

Marije VeermanDorian

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden