Lisanne: 'Jullie penissen, lieve mannen, zijn bij uitstek de ledematen die HPV doorgeven aan vrouwen' Beeld
Lisanne: 'Jullie penissen, lieve mannen, zijn bij uitstek de ledematen die HPV doorgeven aan vrouwen'

Lisanne: 'Jullie penissen, lieve mannen, zijn bij uitstek de ledematen die HPV doorgeven aan vrouwen'

Je wilt nooit horen dat een virus zich in je vagina heeft genesteld en kanker kan veroorzaken, en je wilt dat al helemaal niet horen op een vrijdagmiddag – op het moment dat je de huisarts niet meer kunt terugbellen voor vragen die je pas bedenkt nadat je hebt opgehangen.

Dat andere virus

Mijn weekend dat na deze vrijdagmiddag zou volgen, was volgeplempt met borrels en etentjes. Maar na het telefoontje van de doktersassistente kwam daar nog wat bij: onwillekeurige wat-nou-als-gedachten en angst. Ik wil lang leven. Ik had geen idee hoor, hoe erg het nou precies was dat ik HPV had, toen ik dat telefoongesprek drie jaar geleden voerde.

Er hangt een zweem van onwetendheid om dit virus heen. Laatst zaten de Brabo en ik met vrienden pizza te eten toen ik iets vertelde over de dtp-prik, voor op reis naar een land waar je difterie, tetanus en polio kunt krijgen, waarop De Brabo met een mond vol pepperoni riep: “Ooooo ja, dtp is dat virus in jouw vagina toch!” (Nee schatje, dat is HPV, eet jij je pizza maar gewoon op).

Dat de Brabo in de war was, wijt ik maar aan het feit dat deze bèta-man slecht is met namen en afkortingen. Al zou ik hem door elkaar willen rammelen, want jullie penissen, lieve mannen, zijn bij uitstek de ledematen die HPV doorgeven aan vrouwen. En, lieve mannen, surprise surprise: HPV kan ook piemelkanker veroorzaken. Daarbij kijk ik ook even naar Thierry Baudet, die het nieuws dat jongens zich nu ook kunnen laten vaccineren tegen HPV als onlogisch betitelde.

Op Twitter liet hij weten dat vaccinaties in zijn ogen steeds ‘inclusiever worden’, ondertekend met een clown-smiley. Doodeng, zo’n politicus die aan honderdduizenden volgers onwaarheden verkondigt die kunnen leiden tot medisch onverstandige keuzes. ‘Mensen luisteren soms liever naar de buurvrouw dan naar een arts,’ zei een gynaecoloog-oncoloog onlangs in Flair.

Lees ook Lisanne: ‘Door een foutje van de receptionist stond er opeens een halfnaakte man naast mijn bed’

In 2020 gaf de helft van de vrouwen geen gehoor aan de oproep een uitstrijkje te laten maken. Bij vrouwen tussen de dertig en veertig kwam 58 procent niet opdagen. Van de meisjes die zijn uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie, haalde dertig procent geen prik. Het virus houdt zich nu koest bij mij, mijn baarmoeder fikst die lelijke shit dus zelf (waarvoor duizendmaal dank).

Dat weet ik nadat ik met mijn blote billen op een papieren vel ben gaan liggen, benen wijd open, voeten in twee ijzeren steunen, koude eendenbek in mijn vagina en daarna in handschoenen bepakte handen van een man die lang genoeg had gestudeerd om hem te vertrouwen. “Kuch maar even,” zei hij. Dat deed ik, en tijdens dat kuchje haalde hij een beetje weefsel weg, dat naar een lab ging, werd onderzocht door slimme koppen (gek eigenlijk, dat vreemde mensen met hun hoofd boven een minuscuul stukje baarmoeder van mij hebben gehangen. Ik noem het: steriele intimiteit).

In een zeer gunstig stadium zat ik, moest alleen over een halfjaar en sindsdien één keer per jaar weer terugkomen voor controle. Ik heb er geen zin in, zo’n moment vol kwetsbaarheid. Eendenbekken zijn niet mijn vrienden. Maar ik ga. De afspraak staat in mijn papieren agenda, in mijn telefoon en op de wc-kalender. Ik wil lang leven.

Journalist Lisanne van Sadelhoff (31) woont met haar hond Leo in een klein – maar fijn – appartement in Utrecht. Elke week schrijft zij in Flair over wat haar bezighoudt. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Lisanne van Sadelhoff

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden