Lisanne: 'Je weet het motto: als je niet voor jezelf kunt zorgen, kun je óók niet voor anderen zorgen, hè!'
Bij RTL Boulevard hadden ze aan de desk een adviesje voor vrouwen die minder te besteden hebben en geen Chanel-tas van vierduizend euro kunnen betalen. Tijdens een item over hoeden, petten en andere hoofddeksels stond Nikkie Plessen te pópelen om te kunnen zwaaien met een sjaaltje.
Want! Lieve! Mensen! Wie niet zo veel geld heeft en geen duur merk kan betalen, kan ervoor kiezen om een Chanel-doekje van honderd euro om het hoofd te binden! Ja! Wat een goed idee! “Dan kun je ook die branding een beetje laten zien.”
Sjaaltje
Daarna ging ik erop letten, en als je ergens op let, kom je ze óveral tegen: mensen die andere mensen laten vergapen aan hun rijkdom – en tegelijkertijd reclame maken voor hun lievelingsmerken om hun gespekte kas nog meer te spekken.
Want, kijk nou! Deze prachtige unieke slip/tas/zonnebril/hottub/hotelovernachting/jurk! Wel een beetje duur, hihi, maar #treatyourself want #selfcare is #important! Je weet het motto: als je niet voor jezelf kunt zorgen, kun je óók niet voor anderen zorgen, hè!
Laten we wel wezen: zo’n sjaaltje dat we in RTL Boulevard mochten bewonderen, is natuurlijk precies waar de alleenstaande bijstandsmoeder die van een nettobedrag van € 1.091,71 per maand moet rondkomen op zat te wachten.
Superhandig, zo’n doekje om je hoofd. Kun je er meteen het zweet mee van je voorhoofd vegen als het je weer op het nippertje is gelukt om je kroost met een goed ontbijt en kleren zonder gaten naar school te sturen. En kun je er meteen ’s avonds je wangen mee deppen als je het eventjes niet meer ziet zitten omdat je zojuist de gasrekening hebt gezien.
Lees ook Lisanne: ‘Zolang wij de portemonnee blijven trekken, zijn we klanten, en dus koningen’
Minimumloon
In 2020 waren er 438.000 banen waarbij werknemers het minimumloon verdienden. Iets meer dan een miljoen mensen leven in Nederland onder de armoede-grens. Het zijn die mensen die aankloppen bij de Voedselbank (ruim 160.000 mensen vorig jaar). Ze kampen met schulden, zijn amper in staat hun huur te betalen – laat staan een eigen huis te kopen om er op die manier voor te zorgen dat hun kinderen het beter krijgen dan zij. Een vicieuze cirkel is nauwelijks te doorbreken als er geen geld is.
Wie nog steeds heilig gelooft in de maakbaarheid van de samenleving, ‘als je maar je best doet, kom je er wel en kun je uiteindelijk óók een Chanel-sjaaltje kopen’, raad ik de serie Klassen aan. Daar kun je met lede ogen toezien hoe kinderen uit achterstandsgezinnen in beginsel al tien punten achterlopen op de rijke rest en uiteindelijk ook andere loopbaankeuzes maken.
Terwijl duizenden mensen in Nederland wekelijks in stilte ploeteren om rond te komen, harken mensen aan de andere kant van de spreekwoordelijke kloof geld binnen alsof het overtollige herfstbladeren zijn die en masse van de bomen zijn gevallen. Het totale vermogen van álle huishoudens in ons land is bij elkaar 1537,5 miljard euro. Meer dan zestig procent van dat bedrag is in handen van de tien procent rijkste huishoudens.
Dat die kloof er is en groter en dieper wordt, is zorgelijk, maar geen verrassing. Maar het gemak waarmee er ongegeneerd over een Chanel-sjaaltje wordt gepraat alsof het, laten we zeggen, een zak pasta bij de Albert Heijn is met een 35 procent-sticker erop, laat misschien nog iets anders zorgwekkends zien. Dat de kloof zo diep is geworden, dat er niet altijd meer naar de overkant kan worden gekeken om te zien hoe groot de problemen daar zijn.
Journalist Lisanne van Sadelhoff (32) woont met haar hond Leo in Utrecht. Elke week schrijft zij in Flair over wat haar bezighoudt.
Fotografie: Bart Honingh