Lisanne: 'Ik zeg het nog maar een keer, voor alle zwijnen: in niemand ‘moet’ een piemel' Beeld Bart
Lisanne: 'Ik zeg het nog maar een keer, voor alle zwijnen: in niemand ‘moet’ een piemel'Beeld Bart

Lisanne: 'Ik zeg het nog maar een keer, voor alle zwijnen: in niemand ‘moet’ een piemel'

Er moest een piemel in. Ze wilden ’m er wel in stoppen, hoor. Of ze zin hadden in een trio? Wie vertrouwen wil hebben in de mensheid, moet niet – ik herhaal: níét – naar de Dutch Grand Prix gaan, want daar kom je net iets te veel zwijnen tegen. Of moet ik toch netjes zeggen ‘mannen’? Mannen die het fatsoen niet hebben om vrouwen normaal aan te spreken.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

"Vele tientallen meldingen zijn er binnengekomen bij het – uiteraard door een vrouw opgerichte – meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in de Formule 1-wereld. Ook bij de politie kwam een aantal meldingen binnen. Er werden broeken naar beneden getrokken, er werd naar vrouwen gejoeld. Vrouwen voelden zich bedreigd. Ze werden uitgescholden. Er werd naar ze gefloten. Handkusjes. 'Schat.'

Een EHBO-medewerkster kon haar werk niet meer doen omdat ze werd belaagd. Mannen waren de vrouwendouches in gelopen om te kijken of er nog iets te kijken viel. Hoewel sommige coureurs en hoge piefen – denk Max Verstappen en Formule-1-directeur Jan Lammers – het gedrag afkeurden, overheersten de jubelreacties. Een van de directeuren zei dat hij hoopte dat het evenement in Zandvoort karakter begint te krijgen, zodat ze de bezoekers jarenlang kunnen vasthouden.

Formule-1-baas Stefano Domenicali noemde de Dutch Grand Prix van vorig jaar het beste evenement in de Formule 1 als het gaat om sfeer. De burgemeester van Zandvoort zag veel blije gezichten. 'Pas achteraf beseften we: dit is niet oké, 'vertelde een vrouw die opmerkingen naar haar hoofd kreeg waar je naar van wordt tegen RTL Nieuws. ”Pas toen ik thuis was en het aan vrienden vertelde, dacht ik: wat is hier nou gebéúrd?"

Vicieuze cirkel

"Max Verstappen opperde na de race nog of het geen optie zou zijn om het alcoholgebruik in te dammen, directeur Jan Lammers wil er toch op blijven hameren dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid hebben. Maar dat is vaak het probleem met seksueel grensoverschrijdend gedrag in publieke ruimtes: juist doordat het in de openbaarheid gebeurt, straalt er een soort normaliteit vanaf.

Dit gebeurt, iedereen ziet het, dus het hoort. Het is een welbekend vicieus cirkeltje. Een man doet lastig. Een vrouw zegt er wat van. De man noemt de vrouw een zeikwijf of aansteller en heeft zichzelf daarmee gevrijwaard van welke verantwoordelijkheid dan ook. Zolang we dat ziekelijke kringetje niet doorbreken, houden we een toxische, masculiene cultuur in stand bij openbare evenementen zoals de Grand Prix."

Lees ook Lisanne: Ik stelde geen vragen. Dat voelde brutaal

Goed ingerichte meldpunten

"Dus is het aan de organisatoren om de plek waar zíj verantwoordelijk voor zijn veilig te maken. Het duurste ticket voor 2023 bedraagt bijna 700 euro. ’t Lijkt me dat al die 105.000 mensen genoeg geld in het laatje brengen om zichtbaardere en goed ingerichte meldpunten in te richten. Om het meldpunt meer bekendheid te geven en te professionaliseren. De belaagde vrouwen hulp aan te bieden. Experts in te huren die zijn gespecialiseerd in gedragsverandering bij mannen die zich gedragen als zwijnen.

Om meer beveiligers in te huren die niet alleen bekwaamd zijn in non-verbaal, fysiek geweld, maar ook in verbaal geweld. Om stewards op de tribunes te zetten, zoals in voetbalstadions al gebeurt. Elk ongewenst fluitje, woordje, aanrakinkje moet worden afgestraft. Pak ze aan, die mannen. Keihard. Laat het ze voelen. Maar laat het ze vooral snáppen. Ik vind het ongelooflijk dat dit moet worden gezegd, maar goed, ik zeg het nog maar een keer, voor alle zwijnen: in niemand ‘moet’ een piemel. "

Journalist Lisanne van Sadelhoff (32) woont met haar hond Leo in Utrecht. Elke week schrijft zij in Flair over wat haar bezighoudt.

Deze column van Lisanne komt uit Flair 38-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: Bart Honingh

Lisanne van SadelhoffBart

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden