Lisanne: ''En zit er geen addertje onder het gras?', vroeg mijn vriendin' Beeld Bart
Lisanne: ''En zit er geen addertje onder het gras?', vroeg mijn vriendin'Beeld Bart

Lisanne: ''En zit er geen addertje onder het gras?', vroeg mijn vriendin'

“Ik ga morgenavond en ik ben gewoon niet gestrest.” Ik zat tegenover een vriendin op te scheppen over mijn planvermogen dat klaarblijkelijk het afgelopen jaar een ontzettende sprong voorwaarts heeft genomen. De Brabo en ik gaan naar Thailand en mijn tas was al gepakt, ik had mijn werk al op een paar dingen na afgerond, “maar dat kost me maar een halve dag”.

Zaakjes op orde

"Ik had de reisdocumenten allemaal al lang en breed geprint, ik had de logeertas voor Leo al klaarstaan in de hoek van de kamer. Wie ben ik, had ik mezelf de afgelopen dagen gevraagd, kijkend naar die hoek van de kamer, en na een paar keer had ik zelf tevreden geantwoord: een volwassen vrouw van 32 die haar zaakjes op orde heeft. “En zit er geen addertje onder het gras?” vroeg mijn vriendin. Hoezo?! Addertje!? Waar hád ze het over?!?! Een kwartier daarna ging mijn telefoon.

De Brabo. “Ja hoi, met mij.” De zin ‘ja hoi, met mij’ staat altijd gelijk aan ‘zoek dekking, ik heb nieuws dat je niet wilt horen’. De Brabo vervolgde: “Ik heb maar voor één persoon aan malariatabletten meegekregen.” “Voor één persoon!? Je had maar één taak!” tetterde ik. “Eén taak!” De Brabo boos. Hing op. Ik terugbellen. Hij nam weer op. “Lies, ze hebben me bij de GGD het verkeerde recept meegegeven, daar kan ik niets aan doen."

Onethische keuze

”Verzoening tussen de twee aanstaande reisgenoten, zoeken naar een oplossing, drie minuten later hing ik bij de GGD aan de lijn. Of ik nog een recept kon krijgen. “Vandaag?” vroeg de vrouw aan de lijn. Nou, beste mevrouw aan de lijn, morgenavond zitten we in het vliegtuig en als we allebei malaria krijgen, gaat een van ons dood omdat we maar voor een van ons tabletten hebben. Kies je dan jezelf of je geliefde, voor die onethische keuze wil niemand komen te staan, dus já, vandaag nog graag, ja.

Ondertussen startte ik mijn laptop op om mijn laatste twee klussen af te ronden. Ik tikte en verwijderde en tikte en verwijderde en keek naar de klok die me dichter bij mijn vlucht bracht en tijd van mij stal. Terwijl ik op Vinted en Marktplaats scrolde in de hoop daar de inspiratie voor een goede invalshoek voor mijn artikel te vinden (‘Ik bied vijfhonderd piek en kom het meteen halen’) kreeg ik een mail van een opdrachtgever: ‘Komt dat kadertje nog, dat je zou maken?’ Kut. Vergeten. Mail van de NS. Of ik nog een keer van plan was de ov-fiets in te leveren. Kut kut kut. Dat moest ik ook nog doen."

Lees ook Lisanne: Wil je weten of je héél misschien iets ergs kunt krijgen?

Addertje onder het gras

"Ik stond op, stopte de reisdocumenten die op tafel lagen alvast in een mapje en liet mijn oog vallen op het e-ticket. Een retourtje Valencia. December. Twee jaar geleden. Tweeduizend-fucking-twintig. Ik weet niet hoe ik het voor elkaar had gekregen, maar ik had het verkeerde e-ticket uit mijn mail gevist en dat geprint. Valencia ligt niet eens in de búúrt van Thailand.

Zuchtend sprintte ik op de nog in te leveren ov-fiets naar de copyshop. Dicht. Tuurlijk. Maandag. Naar de bieb dan. Dicht. Tuurlijk. Over een uur pas weer open. Ik stampvoette naar de bakker, kocht twee kaasbroodjes om rustig te worden en plofte neer op een bankje. Daarna appte ik mijn vriendin. ‘Ik neem alles terug wat ik heb gezegd.’ Er zat geen addertje onder het gras. Er lag een hele groep adders boven óp het gras. Heel rustig, op hun dooie gemakkie, lagen ze daar te zonnen en te zwaaien terwijl ze op mij wachtten – maar ik keek gewoon de verkeerde kant op."

Journalist Lisanne van Sadelhoff (32) woont met haar hond Leo in Utrecht. Elke week schrijft zij in Flair over wat haar bezighoudt.

Deze column van Lisanne komt uit Flair 40-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: Bart Honingh

Lisanne van SadelhoffBart

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden