Lisa Loeb: 'Het is hoog tijd voor de eerste feministische golf. Voor mannen'
Zoals jullie inmiddels van mij weten ben ik een fervent feminist. Ik lees er echter niet heel vaak over. Feministische boeken willen bij mij nog wel eens uit elkaar gevallen in de hoek eindigen.
Als ik lees over de shit waar wij vrouwen nog steeds tegenaan lopen, of het nu seksisme is of de perfecte moeder cultus, word ik vaak zo boos dat ik met boeken ga smijten. Erg zonde.
Maar onlangs zijn er twee interessante boeken uitgekomen die in dit geval intact gebleven zijn. Het gaat om ‘Waarom vrouwen minder verdienen - en wat we eraan kunnen doen’ van Sophie van Gool en ‘Waarom vrouwen minder werken dan mannen (en dat ook jouw probleem is)’ van Liesbeth Staats. Beide boeken zitten vol eyeopeners over de gender pay gap, verwachtingen van de samenleving die maar moeilijk te doorbreken zijn en scherpe anekdotes. Het zijn echt aanraders. Leuk voor onder de kerstboom. Bovendien brachten deze boeken me op een idee.
Het is hoog tijd voor de eerste feministische golf. Voor mannen.
Nu hoor ik je denken: wat bedoel je? We zitten inmiddels toch al in de vierde feministische golf (corona en feminisme gaan kennelijk gelijk op)? Dat klopt, alleen de feministische strijd wordt nu enkel door vrouwen gevoerd. Mannen doen niet mee. Misschien wel in woord, althans, dat ze zeggen voor vrouwenemancipatie te zijn, maar nog niet in daad. Hoog tijd dat zij aan de slag gaan. Mannen moeten zelf emanciperen. Of zoals ze in Amerika zouden zeggen: ‘Let’s put the MAN in E-MAN-CIPATE’ (Kamala Harris, als je nog hulp nodig hebt bij de volgende verkiezingen, bel me).
Ik zie het al helemaal voor me. In de winkel liggen geen boeken meer met titels als ‘Hoe onderhandel ik als een man’ of ‘Nice girls don’t get the corner office’. Nee. Mannen moeten leren hoe ze vrouwelijker worden. ‘Leer voelen als een vrouw’, ‘Vertrouw op je intuïtie’ en ‘Oervader: hoe je als man verbonden raakt met je moederinstinct’.
Vrouwen zijn door de jaren heen meer gaan werken. Maar mannen zijn niet meer gaan zorgen of in het huishouden gaan doen. Gelukkig is daar nu de eerste feministische golf voor mannen. Krijgt onbetaald werk meer aanzien. Het is namelijk zo dat als er meer mannen dan vrouwen in een bepaalde beroepsgroep werken, deze in status stijgt. Straks wordt stofzuigen en poepluiers verschonen nog prestigieus.
Lees ook: Lisa Loeb: 'Er zijn maar weinig lichtpuntjes, het is een bange en deprimerende tijd'
De emancipatie van vrouwen ligt al twintig jaar stil. We komen niet veel verder vooruit. En dat ligt niet aan het feit dat vrouwen ‘parttimeprinsjes’ zijn maar omdat mannen ‘voltijdprinsjes’ zijn die nog steeds weigeren onbetaald zorgwerk op zich te nemen. Vrouwen zijn door de jaren heen meer gaan werken maar mannen hebben hun deel niet gedaan. Sterker nog: als een stel hun eerste kind krijgt dan gaan mannen over het algemeen nóg meer werken. En dit valt precies in de periode waarin promoties gemaakt worden en de weg naar topfuncties geëffend wordt.
In plaats van de vraag te stellen wat een goede moeder is, moeten we ons afvragen wat een goede vader is. Iemand die vijf dagen per week werkt en ‘het vlees op zondag snijdt’? Iemand die roept dat ‘ie nu eenmaal niks met poepluiers en snottebellen heeft? Dat hij van nature niet in staat is een wasje te draaien? Of is het iemand die de maatschappij verder wil helpen en daarom ook zijn aandeel in het huishouden doet? Die het gevoel heeft dat hij ook thuis nodig is en een belangrijke rol in de opvoeding van zijn kinderen speelt?
Binnen het feminisme gaat het nog veel te veel over wat vrouwen zouden moeten doen, maar je hoort niks over de rol van de man. We kunnen werken wat we willen, leren onderhandelen als een beest of in powersuits door het leven gaan; we kunnen het niet alleen. Hoog tijd voor mannen om aan de slag te gaan met hun eigen emancipatie.
Cabaretier Lisa Loeb (32) won de finale van De slimste mens, toert met haar solovoorstelling Extase door het land én is sinds kort onze nieuwe columnist. O ja, en ze gaat ook nog een boek schrijven.
Fotografie: Bart Honingh