artikelbeeld Column Lale Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column LaleBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Lale: ‘Zó niet romantisch, als een man het heeft over tikkies en wie-betaalt-watjes’

First dates is vrijwel het enige tv-programma waar ik tijd voor vrijmaak. Ik wil het geen week missen. Daar zijn een paar redenen voor: het is duidelijk niet gescript of in scène gezet door de productie (ik weet toevallig dat dat bij sommige reality-programma’s wel het geval is). Het is gemaakt met onbekende mensen en die mensen doen duidelijk niet mee om bekend te worden of om meer volgers te krijgen op Instagram (wat wederom een groot verschil is met andere programma’s).

En het is zo héérlijk ongemakkelijk, zoals dates in het echte leven vaak ook zijn. Bovendien word ik als een kind zo blij als ik zie dat twee mensen elkaar gevonden hebben. Wat is er mooier dan getuige zijn van het ontstaan van een prille liefde?

Het allerspannendste moment is wanneer het kistje op tafel komt en het koppel moet beslissen wie het betalen van de rekening van de date op zich neemt. Ik krijg fysieke kramp als ik zie dat iemand vervolgens voorstelt om de rekening te splitten, vooral als het de man is die dat voorstelt.

Ik weet dat dit een unpopular opinion is, want als echte feminist moet je man en vrouw helemaal gelijk vinden en zo, maar tóch knap ik he-le-maal af op zo’n man. Ik zeg ook eerlijk: als een man dat tegen mij zou zeggen, zou ik geen tweede date willen. Ik vind dat onvoorstelbaar gierig. En niets romantisch aan.

Laatst vertelde een 31-jarige vriendin, die al een tijdje aan het daten is met een man, dat hij had voorgesteld om de Wie-betaalt-wat-app te installeren. Ik wist niet eens van het bestaan van deze app, maar het komt erop neer dat je dan gemakkelijk tot op de cent kunt bijhouden wie wat heeft betaald, om de kosten vervolgens met elkaar te verrekenen.

Ik was totaal flabbergasted toen ik dit hoorde; het moet niet gekker worden. Ik snap dat zoiets handig is als je huisgenoten bent (zonder relatie) of op kantoor de kosten van de lunch een beetje eerlijk wilt verdelen met je collega’s, maar kom op: dit gaat om een man van 29 met een redelijk inkomen, met wie de vriendin in kwestie al zes maanden datet.

“Betaalt hij dan alles tijdens de dates?” vroeg ik haar. “Nee, helemaal niet, soms betaal ik wat, soms hij, het is echt fiftyfifty voor mijn gevoel. Ik weet niet waarom hij dit wil, misschien om het tot op de euro bij te houden?” antwoordde ze.

Kijk, ik begrijp dat mannen geen geldboom in de tuin hebben. Ik zeg ook helemaal niet dat ze alles zouden moeten betalen voor hun vriendin/vrouw/partner, immers: je hebt vaak beiden een inkomen. Maar ik vind het ook niet romantisch als een man het heeft over tikkies, wie-betaalt-watjes en op de eerste date niet z’n portemonnee wil trekken. Alleen al mijn make-up, acrylnagels, nepwimpers en bezoek aan de kapper bij zo’n date kosten meer dan die man aan het etentje kwijt is.

Wat ik wil zeggen: mannen, jullie worden er echt niet armlastig van als je een etentje meer of minder betaalt. Waardeer de vrouw en doe een beetje je best. Vooral op de eerste date.

Lale Gül (24) schreef de bestseller Ik ga leven en beschrijft haar leven vanaf nu iedere week in Flair.

Deze column van Lale komt uit Flair 02-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Lale GülDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden