PREMIUM
Lale: ‘Tegenwoordig vertel ik het niet meer aan m’n vriend als ik voor een behandeling ga’
Is het jullie ook weleens opgevallen dat wanneer je met mannen praat over botox, fillers, make-up en andere behandelingen, ze al bij voorbaat melden dat ze het ‘geen gezicht’, ‘nep’ en ‘heel lelijk’ vinden?
Vroeger geloofde ik ze nog, maar nu weet ik dat ze gewoon niet weten waar ze het over hebben en maar wat lullen. Want dezelfde mannen die dit zeggen, geilen en kwijlen vervolgens op de meest bewerkte vrouwen op Instagram. De Kardashians zijn er schat hemeltje rijk en bekend mee geworden: het idee dat schoonheid te koop is.
Sinds hun doorbraak zijn ze niet meer weg te denken: meisjes van achttien – ik ken ze persoonlijk – die al sparen voor de lipfillers en de BBL (voor wie niet in the know is: Brazilian Butt Lift) die ze over een paar jaar willen laten uitvoeren. Want op Instagram heeft iedereen een zandloperfiguur, dikke lippen, een messcherpe kaaklijn waarmee je sinaasappels doormidden hakt als je ze er tegenaan zou gooien, tieten waar je u tegen zegt en billen die alle blikken vangen.
De allernieuwste trend is de cateye. Nee, niet dat kattenoog dat je met een oogpotlood maakt, dit oog laat je ‘zetten’ door middel van een operatie: hierbij wordt de huid rondom je ogen wat strakker naar achteren getrokken, zodat je een dramatische oogopslag krijgt. Op Instagram gaan foto’s van Kylie Jenner rond waarop je ziet dat ze voor de operatie heel andere ogen had.
Een vriendin van me zei laatst terecht: “Ik geloof niet dat er lelijke vrouwen zijn, wel arme vrouwen die al die ingrepen nooit kunnen bekostigen.” Ik maak me over het algemeen geen zorgen om dit ‘nieuwe normaal’, waarbij een ingreep hier en daar niet wordt geschuwd. Ik vind het een beetje een boomer-reactie om alles weg te zetten als ‘onzekerheid’.
Ik denk dat een vervolmaking van het uiterlijk – met mate – geen kwaad kan, als je er meer zelfverzekerdheid en zelfliefde van krijgt. Het is ook niet voor niets dat vrijwel iedere vrouw die ook maar een beetje in de schijnwerpers staat, van alles laat ‘doen’. Maar wel door de beste, duurste en professioneelste artsen, waardoor de gemiddelde onwetende burger – vooral mannelijke – dat niet ziet en denkt dat de vrouw in kwestie als Aphrodite is geboren en tot haar zestigste immuun is gebleken voor ouderdom.
Zelf heb ik helemaal geen moeite met het laten uitvoeren van behandelingen: zo laat ik elk halfjaar powderbrows zetten, ben ik gek op mijn wimper- en haarextensions en laat ik binnenkort permanente make-up op mijn lippen aanbrengen ‒ wat inhoudt dat je lippen er altijd gestift uitzien, ook als je net wakker wordt.
Een beetje van mij en een beetje van Maggi noem ik het maar. Lang leven de moderne technologie! Tegenwoordig vertel ik het niet meer aan m’n vriend als ik voor een behandeling ga, want dan is zijn eerste reactie dat hij niet houdt van ‘dat neppe gedoe’ en dat ik mezelf ‘niet moet verpesten’. Als ik dan thuiskom en hij zegt dat ik er supergoed uitzie, antwoord ik: “O gewoon, de kapper.”
Deze column van Lale komt uit Flair 04-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.
Lale Gül (24) schreef de bestseller Ik ga leven en beschrijft haar leven vanaf nu iedere week in Flair.