artikelbeeld Column Lale Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column LaleBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Lale: ‘Je ego en eer opzijzetten is niet zwak, maar getuigt juist enorm van kracht’

Ik heb vaak ruzie met mijn vriend. Dat is ook de reden waarom het een tijdje geleden is uitgegaan en waarom ik in mijn eerste column schreef over de pijn en het liefdesverdriet die ik toen voelde. Een maand later spraken we naar elkaar uit dat we het misschien niet zo snel hadden moeten opgeven.

Er gingen immers ook veel dingen goed, dachten we. En we misten elkaar stiekem te veel. De boosheid was met de tijd weggeëbd en we besloten dat het zonde was om niet te werken aan onze problemen. Maar goed, we wisten ook: als het op dezelfde manier zou doorgaan, zonder afspraken en zonder veranderingen, zouden we op den duur weer ruzie krijgen. Dan kun je wel tien keer uit elkaar gaan en weer bij elkaar terugkomen, duurzaam en gezond is zo’n verhouding niet.

Dus kochten we – alsof we in groep zeven zaten – een whiteboard voor in de woonkamer. We schreven er afspraken op waar we, elke keer als het dreigde uit de hand te lopen, naar konden wijzen om de ander te bedaren. Als een vriendin me dit een tijdje geleden had verteld, had ik haar echt uitgelachen, maar inmiddels kan ik zeggen dat het helpt.

Natuurlijk moet je het allebei graag willen en dat was bij ons gelukkig het geval. Sinds we weer bij elkaar zijn, gaat het beter, al moet ik wel zeggen dat het door onze enorme karakterverschillen af en toe nog steeds een uitdaging is. Toch hebben we geen heel heftige discussies meer, omdat we allebei willen dat de liefde en de compassie overwinnen.

De verschillen met voor de breuk: communicatie, de toon die de muziek maakt, respectvol praten en geven en nemen. Vooral dat laatste is iets waar ik veel moeite mee kan hebben. Ik laat heel moeilijk m’n eigen sterke wil los. Als ik ergens geen zin in heb, doe ik het niet, hoe belangrijk het ook is voor de ander. Het voelt voor mij als een zwaktebod om af en toe te offeren.

Alsof een sterke vrouw zich nooit moet aanpassen aan de wil van een man. Ik zag het als een strijd. Ik weet inmiddels dat dat niet zwak is, maar juist enorm van kracht getuigt: je ego en eer opzijzetten, iets voor een ander doen, omdat die er gelukkig van wordt. Omdat hij of zij omgekeerd ook dingen voor jou doet. Omdat je het je niet kunt permitteren individualistisch te zijn in een relatie of een gezin.

Door mijn onderdrukkende thuissituatie heb ik een trauma en denk ik bij de kleinste dingen al dat ik voor mezelf moet opkomen. Dat de ander me iets oplegt en mijn wil niet respecteert. Of dat ik niets zou moeten doen wat ik eigenlijk niet wil. Inmiddels weet ik: dat is bullshit.

Een relatie werkt niet door altijd je eigen wil door te drukken, maar ook niet door je elke dag weg te cijferen, of dingen te doen die ver van je gevoel af staan. Het leven met een ander is balanceren. En daarbij vooral goed praten, praten, praten.

Deze column van Lale komt uit Flair 03-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Lale Gül (24) schreef de bestseller Ik ga leven en beschrijft haar leven vanaf nu iedere week in Flair.

Lale GülDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden