artikelbeeld Column Lale Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column LaleBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Lale: ‘Ben ik alle schaamte voorbij of juist puur en echt door alles te laten zien?’

“Jezus Christus, wat zie ik eruit!” schreeuw ik tegen m’n vriendin. Een wolk van onzekerheid daalt over me heen als ik op de helft ben van een aflevering van Powervrouwen, gemaakt door Viaplay, waarvoor ik me een jaar lang heb laten filmen door een cameraploeg die mijn leven volgde.

“Geen make-up op, m’n wenkbrauwen niet geëpileerd, m’n haar half vettig in een knotje. En moet je die drie kinnen zien als ik praat,” zeg ik bijna boos. Boos op mezelf dat ik geen moeite had gedaan om mooi in beeld te komen, zoals de andere dames die waren gefilmd en die er allemaal prachtig en verzorgd uitzagen, terwijl ik er nu onzeker en ongelukkig van word omdat ik de enige ben die een ruzie met haar vriend óók heeft laten filmen.

Ben ik alle schaamte voorbij of juist puur en echt door dat wél te laten zien? Daar hoeven de anderen uit het programma zich in elk geval geen zorgen over te maken. We zien de levens van Sharon Dijksma, de burgemeester van Utrecht, José Woldring, dj-manager van zowat elke grote dj die er rondloopt, Zeynep Dag, een succesvolle schoenenontwerper die haar schoenen heeft verkocht aan Rihanna, Jennifer Lopez en Beyoncé, en Abbey Hoes, die op haar 28ste twee Gouden Kalveren en een heleboel films op haar naam heeft staan. En bovendien dit jaar tot mooiste vrouw van Nederland is gekozen door tijdschrift FHM.

De grote overeenkomst tussen ons is duidelijk: hard werken en tegenslagen moeten trotseren. Ik sprak Zeynep off-camera, ze vertelde dat ze de verjaardag van haar geliefde neefje moest missen omdat ze die dag een belangrijke shoot had die ze niet kon verplaatsen of afzeggen. Niet als ze de beste schoenenontwerper van de wereld wil zijn. En dat wil ze: haar schoenen gaan áltijd voor.

Ik sprak Sharon Dijksma over de penibele situaties waarin ze zich vaak bevindt: ze ontving doodsbedreigingen omdat ze in Utrecht had besloten statushouders voorrang te geven op sociale huurwoningen. Ze hadden haar op een muur in Utrecht, waarlangs haar kinderen elke ochtend naar school fietsen, aan de galg getekend en intimiderende brieven gestuurd. Ze had nu altijd beveiliging bij zich.

Over doodsbedreigingen kan ik ook meepraten. Ik zie op het scherm hoe ik het allemaal zo koelbloedig mogelijk probeer te vertellen, maar dat er toch een lichte trilling in mijn stem zit; alsof het me niets zou hebben gedaan dat ik in de rechtszaal tegenover een radicale gek stond die mij wapens en onthoofdingsvideo’s had opgestuurd en daarom twaalf maanden celstraf kreeg.

Ook Abbey en José kunnen meepraten over hoe zwaar het soms is om een ‘powervrouw’ te zijn. José maakte de zelfdoding van Avicii van dichtbij mee. Abbey trotseerde bakken bagger: veel mensen vertelden haar dat ze heel lelijk was en zeker niet de mooiste vrouw van Nederland.

Powervrouw zijn vereist een sterk anker. Maar ook discipline, je onbegrepen voelen, je familie of gezin teleurstellen, continue motivatie, mentale weerbaarheid, omgaan met tegenslagen en weten dat opgeven geen optie is.

Lale Gül (24) schreef de bestseller Ik ga leven en beschrijft haar leven vanaf nu iedere week in Flair.

Deze column van Lale komt uit Flair 49-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Lale GülDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden