artikelbeeld Column Lale Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column LaleBeeld Dorian Jurne

Lale: ‘Als introvert werd mij vaak verweten niet ‘gezellig’ te zijn’

Soms heb ik het idee dat deze wereld ontworpen is voor extraverte mensen. Mensen die energie krijgen van tijd spenderen met anderen, een rijk sociaal leven hebben, veel contacten onderhouden en graag buitenshuis zijn.

Vaak wordt bij ‘introvert’ gedacht aan iemand die verlegen en niet assertief is, die niet graag praat in gezelschap, in een hoekje zit, niet danst op een feestje en geen presentatie kan houden voor een groep mensen. Maar dat is een misvatting.

Of je intro- of extravert bent, hangt af van waar je je energie en ideeën van krijgt: van het alleen zijn en van binnenuit, of van de dynamiek met anderen. Ik ben graag met mezelf. Ik heb ook niet ontzettend veel vrienden die ik heel regelmatig zie en spreek. Al helemaal niet overal op de wereld en in elke stad. Ik hou van reizen, maar niet te vaak. Ik ben als een kind zo blij als ik weer thuiskom en in mijn eigen bed slaap, m’n eigen spullen weer om me heen heb en koffie kan zetten in mijn eigen koffiemok: het is vertrouwd, veilig, intiem en rustgevend voor mijn hoofd.

Na een vakantie heb ik gewoon weer zin in m’n routine in Nederland, terwijl vrienden kunnen balen dat de vakantie voorbij is. Ik heb geen enorme lijst met contacten of chat-gesprekken. Ik trek me graag terug in mijn wereld en kan mijn eigen ruimte heel erg waarderen. Ook als ik samenwoon of in een relatie zit – ik hoef niet de hele tijd in contact te staan. Of vaak eropuit.

Dit is in het verleden steeds een heikel punt gebleken in mijn relaties en vriendschappen. Mij werd vaak verweten niet ‘gezellig’ te zijn als ik geen zin had, of te moe was voor een etentje of feestje. Maar kroegpraat of oppervlakkig lunchgeklets hoeft van mij niet. Ik vind een boek lezen of naar een podcast luisteren interessanter dan m’n dag of week met een collega bespreken.

Gelukkig ben ik nu schrijver en werk ik vanuit huis, maar er was een tijd dat ik in een supermarkt werkte en elke pauze raar werd aangekeken als ik alleen zat te eten en geen contact maakte met collega’s. Ik was ‘asociaal’, terwijl ik er gewoon geen behoefte aan had en daar, als introvert, in feite niets aan kon doen. Je wordt min of meer gedwongen niet je gevoel te volgen, terwijl een gesprek voeren met collega’s mij op dat moment juist energie kóst. En een pauze is toch om op te laden?

Psychiater Carl Jung zei al dat je, als je helemaal het één of helemaal het ander moet zijn, knettergek zou worden. Dat kán namelijk helemaal niet. Tuurlijk houd ik ook van sociaal zijn, van vakanties en feesten: alleen niet te vaak, met genoeg pauze en voldoende oplaadtijd ertussen, anders word ik er ongelukkig van. Ik ben geen ‘oude ziel’, niet saai, of ‘een nerd’. Ik ben introvert en daar ben ik trots op.

Lale Gül (24) schreef de bestseller Ik ga leven en beschrijft haar leven vanaf nu iedere week in Flair.

Deze column van Lale komt uit Flair 1-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Lale GülDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden