Vriendschappen - Kirsten Beeld Bart Honingh
Vriendschappen - KirstenBeeld Bart Honingh

ColumnKirsten

Kirsten: ‘Ze wisten niet of we nou heel hard moesten lachen of enorm verdrietig waren’

‘Het allerbelangrijkst in het leven is liefde, dan vriendschap, dan héél lang niks en dan komt de rest pas. En als je daar te laat achter komt, ben je de lul.’ Dat hoorde ik ooit iemand zeggen.

Ik geloof dat ik, toen ik deze wijsheid voor het eerst vernam, ergens in de twintig was en reden genoeg had om ‘m meteen te nuanceren. Want tja, carrière maken is toch ook belangrijk? En je gezondheid dan? Maar naarmate de jaren verstreken, kwam toch meer en meer het besef dat het onomstotelijk waar is. En dat liefde en vriendschap sterk met elkaar verweven zijn.

Vriendschappen

Wat betreft vriendschappen kan ik mezelf het grootste gedeelte van de tijd gelukkig prijzen. Ik heb nog steeds contact met veel vriendinnen die ik al ken sinds mijn jonge jaren, sommigen zelfs al vanaf de basisschool.

Laatst sprak ik nog af met een jeugdvriendin bij wie ik me al zo lang als ik haar ken op m’n gemak voel en die echt een van de grappigste mensen ter wereld is. Het personeel van de brasserie waar we hadden afgesproken wist niet of we nou heel hard moesten lachen of enorm verdrietig waren, omdat er tranen over onze wangen liepen toen we grappige herinneringen aan vroeger ophaalden.

Wat nieuwe vriendinnen betreft: hoe bijzonder is het dat ik een jaar geleden iemand ontmoette met wie ik fijn contact kreeg, bij wie ik nu af en toe over de vloer kom en wier kinderen ook goed kunnen opschieten met de onze?

Koester elke seconde

Met ‘het grootste gedeelte van de tijd mezelf gelukkig prijzen’ bedoel ik dat je er helaas niet aan ontkomt dat sommige vriendschappen verwateren, vanwege volle agenda’s of omdat je op een bepaald moment simpelweg uit elkaar groeit.

Ik zag laatst een TED-talk van een relatie-expert die benadrukte dat het belangrijk is om te kunnen inzien hoe mooi de tijd was dat de vriendschap wél in bloei was. En dat het risico op de loer ligt dat je je te veel concentreert op het feit dat dat nu helaas niet meer zo is, met alle jammerlijke aspecten van dien. Dat vond ik wel een mooie visie, die ik zo veel mogelijk voor ogen probeer te houden als ik denk aan mensen die ik weinig tot nooit meer spreek.

Het feit dat een ontzettend lieve en zorgzame vriendin met een hart van goud laatst plotseling overleed, maakte me er weer bewust van dat niet alles vanzelfsprekend is en dat je elke seconde moet koesteren. Nieuwe vriendinnen, van wie nog zo veel te leren valt, en oude vriendinnen, met wie ik verbinding kon leggen tijdens prachtige, maar ook turbulente fases: dank jullie wel dat ik jullie mag kennen.

Over Kirsten

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (5). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Deze column van Kirsten komt uit Flair 43-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Kirsten SchilderBart Honingh

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden