Kirsten: 'Wat leuk, Nikki, dat je zo in Chanel geïnteresseerd bent met 11 jaar oud' Beeld
Kirsten: 'Wat leuk, Nikki, dat je zo in Chanel geïnteresseerd bent met 11 jaar oud'

Kirsten: 'Wat leuk, Nikki, dat je zo in Chanel geïnteresseerd bent met 11 jaar oud'

‘Waan me in het paradijs, in die mooie stad Parijs. Diamant aan de Seine waar jij je t’aime zei. Overal vioolmuziek, in het hart der romantiek, ben totaal van de wijs door die mooie stad Parijs.’

Stad van de liefde

Zo bezong Jan Smit ooit de stad van de liefde. Het liedje is geschreven door een minstens zo briljante zanger. Zijn naam hou je even tegoed, want om Nick nou in de eerste alinea van mijn column op te hemelen, vind ik wel wat ver gaan.

Naast ‘stad van de liefde’ heeft Parijs ook ‘lichtstad’ als bijnaam. Nou, dacht ik, als je ziet hoe prachtig Parijs is uitgelicht ’s avonds, is de herkomst hiervan niet zo lastig te achterhalen. Maar de stad kreeg deze bijnaam, omdat zij de éérste stad was die door elektrische lantaarns werd verlicht.

Momenteel zit ik in een kleine maar o zo charmante hotelkamer, niet ver van de Seine, deze column te typen, terwijl Nikki op haar e-reader over Coco Chanel aan het lezen is. Ja, je hoort het goed. Nikki houdt zich bezig met Chanel. Ze is élf!

Toen ik deze bovengemiddelde interesse in dit mode-imperium bij haar bespeurde, dacht ik echt: wow, hoe krachtig en machtig ben je als marketing-machine dat een meisje op zo’n jonge leeftijd al gecharmeerd is geraakt van je producten.

Exclusieve smaak

Mijn volgende gedachte was: arm kind, als je nu al zo’n exclusieve smaak hebt, ben je over een paar jaar genoodzaakt vier krantenwijken te lopen. Want mama wil de boel natuurlijk wel een beetje pedagogisch verantwoord aanpakken. Maar nee hoor, de realiteit bleek toch iets geruststellender: “Mama, ik wil mijn spreekbeurt houden over Coco Chanel.”

“Wat leuk, Nikki, dat je zo in Chanel geïnteresseerd bent!” “Nee, niet zozeer in het merk hoor, maar meer in de ondernemer achter het merk, hoe zij dat als vrouw allemaal heeft gedaan in die tijd is echt heel knap. Kijk, ik heb een boek over haar geleend bij de schoolbibliotheek.” Had ik haar toch bijna onterecht afgeschilderd als jeugdig fashion victim, blijkt het gewoon te gaan om een passie voor powervrouwen. Hoe leuk!

Lees ook Kirsten: ‘De stopwatch telt inmiddels een gênante 70 (!) minuten!’

Nikki in Paris

Om onze mooie moeder-dochterband te vieren, besloot ik een weekend Parijs met haar in te plannen. Hoe bijzonder, om een aantal dagen een-op-eencontact te hebben met onze oudste in een prachtige stad vol verhalen die haar kennelijk aanspreken. “Had Hitler nou gezegd dat de soldaten Parijs niet mochten bombarderen?” Ja, de geschiedenislessen doen goed hun werk.

Maar ze is ook minstens zo geïnteresseerd in crêpes sucrées en pain au chocolat. Het is onbeschrijflijk hoe je na een treinrit van zo’n drie uur in hartje Parijs staat en je oudste dochter voor het eerst de Eiffeltoren ziet. Alle toeristische trekpleisters zijn we aan het afvinken, inclusief een karikatuur van moeder en dochter, live voor ons gemaakt in Montmartre.

Wat een prachtige tijd. En terwijl we langs de allereerste Chanelwinkel in Parijs lopen, zegt ze: “Het zijn wel écht heel mooie tassen, hè mama.” “Ja lieverd, ze zijn prachtig.” Groots dromen mag natuurlijk altijd. Dat deed Coco immers ook.

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (4). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Kirsten Schilder

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden