Kirsten Schilder: 'Zou er tussen al die experts nou nooit één moeder met jonge kinderen hebben gezeten?' Beeld
Kirsten Schilder: 'Zou er tussen al die experts nou nooit één moeder met jonge kinderen hebben gezeten?'

Kirsten Schilder: 'Zou er tussen al die experts nou nooit één moeder met jonge kinderen hebben gezeten?'

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (4). In flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Achteruitgang

‘We kunnen dit weekend weer een uur langer slapen’ stond in de kranten. De klok werd een uur achteruitgezet. Ik zou er niet van opkijken als journalisten ergens op hun bureaublad de artikelen ‘zomertijd’ en ‘wintertijd’ klaar hebben staan. Copy-paste, klaar. Ik kan het ze niet kwalijk nemen. Waarschijnlijk vinden ze het net zo’n eigenaardig en achterhaald fenomeen als ik.

Het is een harde overgang, als het plotseling donker wordt terwijl de vijf nog in de klok zit. Hoewel ik het ook wel weer knus vind om tegen elkaar aan te kruipen op de bank met de kaarsen aan. Ik vraag me alleen af: zou er tussen al die journalisten nou nooit één moeder met jonge kinderen hebben gezeten?

Je kunt als moeder met jonge kinderen namelijk echt niet langer slapen. Denk je dat het slaap-waakritme van kinderen eind oktober van het ene op het andere moment denkt: hé, het is toch wel handig als ik even een uurtje opschuif vannacht? En dat we dan energie besparen omdat we de lichten later aandoen.

O nee, die doen we een uur eerder aan omdat het ’s avonds eerder donker is. Of wacht, dan was dat vast het voordeel van de zomertijd? Maar dan heb je toch sowieso al minder vaak de lampen aan? En bij ons is alles toch ledverlichting. Nou ja, laat maar, ik blijf wel gewoon een uur lezen in m’n bed van zes tot zeven, dat is voor mama ook wel zo prettig. Maar lieve wintertijdartikelauteurs, dit is niet het geval!

Energie besparen

Ik begon het onderwerp steeds fascinerender te vinden en ontdekte dat de zomertijd in het leven is geroepen tijdens de oliecrisis van 1973. Inderdaad om energie te besparen, dus. Het zou er namelijk toe leiden dat het ’s avonds een uur langer licht was, waardoor mensen inderdaad later de verlichting aan zouden doen.

Uit onderzoek is gebleken dat het effect te verwaarlozen is. En experts zeggen al een aantal jaar dat het voor de gezondheid en de economie beter is om één tijd aan te houden. Voor de gezondheid zou het ’t best zijn om permanent de wintertijd aan te houden en voor de economie en verkeersveiligheid is een continue zomertijd wenselijk.

Lees ook Kirsten Schilder: "'Laat me met rust’ staat op m’n voorhoofd geschreven'

Als het aan de Europese Commissie had gelegen, waren we drie jaar geleden al gestopt met het verzetten van de klok, alleen heeft die de hete aardappel doorgeschoven naar de Raad van Ministers. Nu moeten de deelstaten het er onderling over eens worden of er één permanente tijd wordt aangehouden.

Er zijn echt wel grotere problemen te bedenken hoor, maar als het de afgelopen 48 jaar niet het beoogde effect heeft gehad en experts van mening zijn dat het slecht is voor zowel de economie als onze gezondheid, en een hoop ouders er een uur eerder wakker door zijn dan nodig - een uur waarin we overigens al een paar dagen gezellig tv liggen te kijken in bed met z’n allen - zou het dan niet toch een idee zijn om dat geheen-en-weer tussen zomer- en wintertijd af te schaffen? Slaap er eens een nachtje over.

Elke vrijdag een nieuw column van Kirsten Schilder. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Fotografie: Bart Honingh

Kirsten Schilder

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden