Kirsten Schilder: 'Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat een ongelooflijk complex onderwerp' Beeld
Kirsten Schilder: 'Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat een ongelooflijk complex onderwerp'

Kirsten Schilder: 'Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat een ongelooflijk complex onderwerp'

Het was deze week tijd voor een ‘vrouwendag’, samen met Nikki. Nick nam de twee jongsten voor zijn rekening, Nikki en ik vertrokken met de bus naar Amsterdam, waar we onszelf eens even flink zouden gaan verwennen.

Week van de vrouw

Vaak houdt dat in: warme chocomel met slagroom drinken, lippenstift en mascara shoppen en als hoogtepunt: een masker kopen! Denk dan niet aan een Batman- of La Casa de Papel-masker, maar zo eentje dat je in je badjas op je gezicht smeert met twee plakjes komkommer op je ogen. Dat heeft Nikki gezien in een Netflix-serie en beschouwt ze nu echt als de ultieme me-time.

Hoewel we ontzettend gelukkig zijn met waar we wonen, is het toch af en toe heerlijk om in de stad te zijn. Daar is een grotere diversiteit aan mensen en aanbod. Er zijn meer verschillende soorten winkels, affiches van toneelstukken en voorstellingen waar Nikki vragen over stelt en het plezier van de mooie wandelroute langs de grachten. Maar het meest geniet ik van de gesprekken met m’n dochter. Langere gesprekken dan de conversaties die we thuis in alle hectiek kunnen voeren.

Dat is ook wat we hebben gedaan. We hebben veel gesprekken gevoerd over hoe om te gaan met elkaar. Dat blijkt in de volwassen wereld vaak lastig, hoewel het zo simpel kan zijn. Hoe word je zelf het liefst behandeld? En neem dat eens als vertrekpunt in je woorden en daden naar anderen. Op social media zie je vaak de slogan ‘Protect your daughter’ doorgestreept voorbijkomen, gevolgd door ‘Educate your son’.

Dit wordt her en der al weer genuanceerd door mannen die ook slachtoffer zijn geworden van seksueel grensoverschrijdend gedrag, iets wat voor hun gevoel als een nog groter taboe ervaren wordt dan wanneer het een vrouw overkomt. Wat een ongelooflijk complex onderwerp, en het enige goede aan de berichtgeving van de afgelopen tijd is dat het nu hoog op de agenda staat.

Lees ook Kirsten Schilder: ‘Ze zullen wel hebben gedacht: zo, die grijpt lekker haar kans nu het gratis is’

Wat voor mij als de beste aanpak voelde, was om deze gesprekken samen met ons hele gezin te voeren. En gezien de jonge leeftijd van onze kinderen niet direct een te groot onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen. Dat is zelfs voor volwassenen ingewikkeld en kan ik in een later stadium altijd nog een keer toelichten. Het is sowieso wel iets waar ik als moeder in geloof: hoe makkelijker wij met elkaar over moeilijke onderwerpen praten, hoe meer de kinderen met ons delen. Dat is althans mijn theorie.

En hoe meer harmonie ze ervaren tijdens de opvoeding, zeker op de moeilijke momenten, hoe meer ze zich gesteund voelen en hoe sterker hun zelfbeeld wordt. Hierdoor hoop ik dat de kans dat ze in de toekomst andere mensen op welke manier dan ook pijn doen kleiner wordt. Uiteindelijk draait alles om liefde en respect.

Wees lief voor elkaar. En wees ook alert op hoe mensen om je heen worden behandeld. Zo, nu ga ik even naast Nikki op de bank liggen met twee plakjes komkommer op m’n ogen.

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (4). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Kirsten Schilder

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden