Kirsten Schilder: 'Nog voordat ik goed besefte wat ik deed, dook ik het water in' Beeld Bart
Kirsten Schilder: 'Nog voordat ik goed besefte wat ik deed, dook ik het water in'Beeld Bart

Kirsten Schilder: 'Nog voordat ik goed besefte wat ik deed, dook ik het water in'

Tijdens de laatste vijf minuten van Jackies zwemles komt haar zwemjuf vrolijk op me aflopen. Of ik aan het einde van de les even wil meekijken naar Jackies zwemkunsten? Terwijl ik richting het bad loop, zie ik Jackie al op me afrennen met een wit rechthoekig papiertje in haar hand. Nog voordat ik haar op de gladheid van de vloer kan wijzen, schreeuwt ze iets onverstaanbaars mijn kant op.

Naarmate ze dichterbij komt, vang ik de woorden ‘uitnodiging’ en ‘afzwemfeest’ op. Met mijn armen gespreid sta ik iets te overdreven klaar om haar op te vangen. Terwijl ze voor me blijft staan, zegt ze wijs: “Mam, dat hoeft niet, ik ben nat hè.” Nog buiten adem van het rennen vertelt ze me het mooie nieuws. Ze mag het weekend daarop afzwemmen. In haar hand heeft ze het briefje dat door het zwembadwater nat is geworden, maar dat doet niets af aan de boodschap. Met grote feestelijke letters staat het er écht opgeschreven. Jackie Schilder mag op het afzwemfeest komen!

Afzwemmen

Zo, die zag ik echt niet aankomen. Natuurlijk wist ik dat er een moment komt dat ook zij haar A-diploma zou halen, maar dat dit zo snel het geval zou zijn had ik niet verwacht. Het was immers nog geen maand geleden dat ze weigerde het water in te gaan met haar kleren aan. Om nog maar te zwijgen van zwemmen door dat beruchte gat. Dat lukte nog steeds niet altijd.

Laatst zijn we daar speciaal voor gaan oefenen. Ik in bikini voorop. “Jackie, mama doet het wel even voor. Kijk maar goed.” Nog voordat ik goed besefte wat ik deed, dook ik het water in. Iets wat niet is aan te raden als je het prettig vindt om je te wijde broekje aan te houden. Doordat ik mijn best deed dat vast te houden, vergat ik op het gat in het gekleurde zeil te letten. Laat staan dat ik nog genoeg zuurstof had om er doorheen te zwemmen. Ergens naast het zeil kwam ik weer boven.

Lees ook Kirsten Schilder: 'Er kwamen 26 kinderen eten, zonder borden en bestek'

Daar stonden drie kinderen op de zwembadrand me uit te lachen. Vol zelfvertrouwen ging Jackie op de rand voor het zeil staan en nam een duik om vervolgens zonder moeite door het gat te zwemmen. Lachend kwam ze boven water. “Kijk mama, ik maakte grote bewegingen met mijn armen. Je hebt niet alleen je benen nodig om te zwemmen. Jouw handen zag ik geen zwembewegingen maken, daarom lukte het jou niet.” Daar had zwemjuf Jackie gelijk in. En sindsdien lukt het haar om probleemloos onder water te zwemmen. Ze hoeft alleen maar te denken aan de dingen die haar moeder niet deed…

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (4). In flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Bart Honingh

Kirsten SchilderBart

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden