Kirsten Schilder: 'Mijn pogingen om het gebeuren iets minder aantrekkelijk te maken, faalden' Beeld
Kirsten Schilder: 'Mijn pogingen om het gebeuren iets minder aantrekkelijk te maken, faalden'

Kirsten Schilder: 'Mijn pogingen om het gebeuren iets minder aantrekkelijk te maken, faalden'

Wat prijs ik me toch gelukkig dat we vrienden hebben die op een boerderij wonen. En wat voor een; Simone Hoeve is een ware trekpleister voor duizenden toeristen die jaarlijks richting Volendam trekken en een tussenstop maken net voordat ze het dorp in rijden.

Lam geschrokken

Hier maken ze hun eigen klompen, kun je een workshop kaas maken volgen en voor de kinderen worden er het hele jaar door leuke activiteiten georganiseerd. Nikki is al jaren beste vriendinnen met de oudste dochter van de eigenaars en Jackie met de jongste.

Talloze dagen hebben ze doorgebracht rondom de boerderij. Heerlijk dat ze daar urenlang buiten kunnen zijn, even weg van alle schermpjes. De allerleukste periode in en rond een boerderij is toch wel de lente. In november begint Jackie al te vragen hoeveel nachtjes het nog slapen is voordat haar favoriete seizoen aanbreekt.

De eerste tijdmarkeringen die ik voor haar kan aanbrengen, zijn nog te doen: “Eerst is papa jarig (6 november), dan komt Sinterklaas in ons land aan, dan is het pakjesavond, dan komt de kerstboom, dan is het kerstmis, vervolgens is het oud en nieuw en hoor je allemaal vuurwerk…”

Lammetje

Maar in haar hoofd de lange periode tussen oud en nieuw en maart overbruggen, is best lastig. Waar wij wonen, wordt bijvoorbeeld geen carnaval gevierd. Toch is het ons weer gelukt de tijd te doden tussen de jaarwisseling en een ander jaarlijks hoogtepunt: de geboorte van lammetjes! Jackie had het al helemaal bedacht:

“Mama, dit jaar ga ik extra goed voor ze zorgen, want ik weet al heel goed hoe dat moet. Als ze het koud hebben bijvoorbeeld, doe ik ze een dekentje om en als ze nog niet goed kunnen lopen, ga ik flesjes geven, zodat ze goed kunnen groeien.” Jackie was werkelijk euforisch toen ze hoorde dat er bij ons in de tuin een lammetje op bezoek zou komen.

Lees ook Kirsten: ‘Wat leuk, Nikki, dat je zo in Chanel geïnteresseerd bent met 11 jaar oud’

Niet alleen de dagen, maar ook de uren werden afgeteld en Jackie had al dekentjes neergelegd en tekeningen van lammetjes gemaakt toen het uiteindelijk zover was. Het lammetje sprong vrolijk rond, werd geaaid, er werden foto’s gemaakt en hoewel het helemaal niet zo koud was buiten, rende Jackie er toch achteraan met het dekentje dat ze al dagen had klaarliggen.

Er was echter iets wat we over het hoofd hadden gezien: we hadden niet genoeg benadrukt dat het lammetje slechts op bezoek zou komen. Jackie begreep er niets van; onze tuin was groot genoeg, zij kon toch voor het lammetje zorgen! Ze wist precies hoe het moest.

Hoezo ging het lammetje straks weer weg? Mijn pogingen om het gebeuren iets minder aantrekkelijk te maken, faalden. “Jackie, je weet dat het geen lammetje blijft hè. Alle lammetjes worden uiteindelijk schapen, dat weet je toch wel?” Maar daar had ze geen oren naar. Onder luid protest en gehuil vertrok het lammetje einde middag weer naar de boerderij. En ik ga daar deze week elke dag even met Jackie naartoe. Dat heeft ze maar mooi uitonderhandeld.

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (4). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Kirsten Schilder

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden