Kirsten Schilder: 'Als ik een blundertje bega, zie ik Nick meteen naar z’n telefoon grijpen' Beeld
Kirsten Schilder: 'Als ik een blundertje bega, zie ik Nick meteen naar z’n telefoon grijpen'

Kirsten Schilder: 'Als ik een blundertje bega, zie ik Nick meteen naar z’n telefoon grijpen'

“Mama?” zegt Julian. “Weet je wat grappig is?” Ik kijk hem van achter m’n Flair aan en zie dat hij ietwat dromerig voor zich uit staart. “Vertel, June?” Ik weet nu al dat er iets lolligs komt. Een van de leukste dingen aan het opvoeden van kinderen is dat je steeds weer merkt hoe onbevangen ze de wereld gadeslaan. Alles is nieuw voor ze en daardoor kunnen ze de grappigste uitspraken doen. En soms, als je het niet verwacht, zeggen ze iets dat doordrenkt is van zo veel wijsheid, dat het je als volwassene nederig maakt.

Dingen die ik niet mag opschrijven

Het gedachtespinsel van Julian viel deze keer meer in de grappige categorie. “Volgend jaar ben ik een tiener!” “Ja, dat klopt Julian.” Net toen ik me afvroeg of dit nu was wat hij me wilde mededelen, vervolgde hij zijn overdenking: “En Jackie is dan een vijver. En Nikki een elfje.”

Een van de beste beslissingen die Nick heeft genomen toen wij ouders werden, is dat hij dit soort uitspraken noteert. We hebben in onze Notities een gedeeld bestand, dat van onschatbare waarde is. Alle grappige uitspraken die onze kinderen ooit hebben gedaan, staan hierin. Wat weer minder leuk is van Nick, is dat hij van mij ook zo’n lijst bijhoudt. Als ik weer eens de volgorde van denken en zeggen verwissel, of een sporadisch blundertje bega, zie ik hem lachen en meteen naar z’n telefoon grijpen. Er hebben zich al aardig wat stoeipartijen voltrokken om hem te beletten mijn flater te vereeuwigen in een notitie, die dan, om een of andere eigenaardige reden, net géén gedeeld bestand is.

Nikki, Julian en Jackie vragen weleens tijdens een verloren uurtje, of een lange autorit, of ik de uitspraken wil voorlezen. Omdat er data bij staan, kan ik altijd vertellen hoe oud ze waren tijdens de gedane uitspraak. In een volgende column zal ik er wellicht een aantal met jullie delen, maar vooralsnog staat er een aanvraag voor toestemming uit bij de drie zittende aandeelhouders van dit bestand, en is er nog geen positieve bevestiging op gekomen.

Lees ook: Kirsten Schilder: 'Het lijkt wel of ik het elke ochtend iets lastiger vind om uit bed te komen'

Intussen zijn onze drie Schilder-telgen uiteraard maar al te goed op de hoogte van

het bestaan van dit bestand. Dat leidt ertoe dat wanneer ze zelf merken dat ze iets grappigs of ondoordachts zeggen, het eerste wat ze roepen is: “Niet opschrijven, ma! Pa!? Beloof me dat je dit niet opschrijft!”

Soms ben ik jaloers als ik zo’n compilatie zie van een vader of moeder die elke week op dezelfde plek een foto heeft gemaakt van zijn of haar kind en hier vervolgens een mooie video van heeft gemaakt. Deze samenhang zie je niet in mijn fotobibliotheek, maar gelukkig hebben we wel veel beeldmateriaal. Ik ben vooral blij met de video’s. Af en toe terugkijken naar bewegend beeld waarop je ze hoort lachen, kraaien of zingen, is goud waard. En de notities met grappige citaten zijn misschien wel platina.

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (4). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Fotografie: Bart Honingh

Kirsten Schilder

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden