Kirsten: 'Om het onderwerp niet af te kappen, stelde ik onze kinderen de lastige vraag terug' Beeld
Kirsten: 'Om het onderwerp niet af te kappen, stelde ik onze kinderen de lastige vraag terug'

Kirsten: 'Om het onderwerp niet af te kappen, stelde ik onze kinderen de lastige vraag terug'

Al jarenlang maken onze kinderen veel gebruik van de trampoline die bij ons in de achtertuin staat. Niet alleen onze kinderen, ook hun vriendjes, vriendinnetjes en buurkinderen zie ik er regelmatig op spelen.

Er wordt op gesprongen, maar het donker strakgespannen trampolinedoek leent zich ook perfect om de mooiste krijttekeningen op te maken die je er met gemak met een emmer water afspoelt. Zelfs springtouwen op een trampoline is een stuk leuker. Zo lukt het Jackie inmiddels om met één sprong, het springtouw twee keer rond te laten draaien.

Uiteindelijke bestemming

Inmiddels gebruiken we hem ook voor iets anders. Het gebeurt de laatste tijd steeds vaker dat de kinderen en ik even een minuut of tien rustig op de trampoline liggen te kijken naar de grijs-wit gekleurde wolken. Vaak zien we in de vormen van de passerende wolken een hondenpoot, een draak, een zwaluw of een zeemeermin. Wanneer we een dikke witte streep achter een vliegtuig zien hangen, fantaseren we wie er allemaal in het vliegtuig zitten en wat de uiteindelijke bestemming zal zijn.

Het komt ook voor dat we minutenlang helemaal niets zien. Tijdens die momenten praten we over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo vroeg een van de kinderen me of de hemel bestaat, waar die precies is en hoe het daar is. Na die vraag was het even stil. Ik heb natuurlijk geen enkel idee.

Lees ook Kirsten: ‘Liefde en dankbaarheid voor je ouders mag je elke dag wel overbrengen in plaats van één keer per jaar’

Wat ik in deze situatie vaak als middel gebruik om het onderwerp niet af te kappen, is om aan onze kinderen de lastige vraag terug te stellen. Wat denken zij zelf? Dat bleek een schot in de roos. Zonder twijfel antwoordde ze dat ze zeker wist dat de hemel bestond en dat het ergens heel diep verscholen achter de wolken moest zijn. Ik had immers zelf uitgelegd dat regendruppels ook wel hemelwater werden genoemd. Geen twijfel mogelijk dus.

Dat we de animatiefilm Coco onlangs hebben gekeken, zal ongetwijfeld ook hebben bijgedragen aan het vormen van haar mening. Alleen op de vraag hoe het er daar precies uitziet, kon ze nog even geen antwoord geven.

Kusje uit de hemel

Afgelopen weekend was de lucht zo blauw dat het onmogelijk was om wolken te spotten. Na tien bloedhete minuten besloten we dan ook onze zoektocht te staken en liepen naar binnen om een waterijsje uit de vriezer te pakken. Nog voordat we die uit de verpakking konden halen, kwam Jackie naar binnen rennen: ze had twee vliegtuigen gezien en we moesten echt even komen kijken.

Lichtelijk geïrriteerd liep Nikki achter haar zusje aan om binnen een aantal seconden weer naar binnen te rennen: “Mama, kom kijken… er staat een hele grote X in de lucht geschreven, ik denk dat we een kusje uit de hemel krijgen!” Dat je in die witte condenssporen zoiets moois ziet, geweldig toch?

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (5). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Kirsten Schilder

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden