Kirsten: ''Nou is het 25 graden hè, best wel gek om in dit weer kastanjes te zoeken', zei Nikki' Beeld Bart
Kirsten: ''Nou is het 25 graden hè, best wel gek om in dit weer kastanjes te zoeken', zei Nikki'Beeld Bart

PREMIUM

Kirsten: ''Nou is het 25 graden hè, best wel gek om in dit weer kastanjes te zoeken', zei Nikki'

Om het klimaat te bepalen, wordt gekeken naar het gemiddelde over dertig jaar van temperatuur, vocht, luchtdruk, wind, bewolking en neerslag. Dagelijkse en jaarlijkse variaties en hoe vaak extremen voorkomen zijn ook van belang. Zo staat het omschreven op de website van het KNMI. Echter, iedereen kan er intussen wel vergif op innemen dat het goed mis is.

Ik kan me nog herinneren dat we vorig jaar met z’n allen op het ijs stonden en enkele weken erna al konden genieten van uitzonderlijk warm lenteweer. Dit was ook het jaar van de overstromingen in Limburg, waarbij echt zichtbaar werd wat voor immense gevolgen weerextremen kunnen hebben.

Kastanjes zoeken

Inmiddels wonen wij acht jaar in het huis waar we nu wonen en een paar dingen vallen op. De keren dat we stormschade hebben – nou gaat het in ons geval om een paar bloempotten die omwaaien of een parasol die omvalt – lijken elkaar steeds vaker op te volgen. Ook lijkt het elke zomer warmer te worden. In mijn kortetermijngeheugen heb ik de afgelopen maanden opgeslagen als één lange hittegolf. Ik betrap mezelf erop dat ik het ook een stuk minder erg vind dat de herfst invalt. De koele lucht in de slaapkamers en het frisser wordende weer heeft ten opzichte van afgelopen tijd met die Spaans benauwde hitte, ook wel iets prettigs. De heerlijke nazomerdagen van afgelopen weken uitgezonderd. Ben ik nu een tunnelvisie aan het ontwikkelen of zijn dit er ook steeds meer?

Ik vind dat je van elke situatie altijd het beste moet proberen te maken, dus deden we dat nu ook. "Kom op jongens, we gaan kastanjes zoeken!" Het is een traditie die we al jaren in stand houden. Elk jaar worden er enthousiast wel honderden kastanjes bij elkaar geraapt en besluiten onze drie kinderen unaniem dat we dat jaar écht een kastanjeboom in onze tuin gaan planten. Wat we doen met al die kastanjes? De kunst is om de kinderen te laten vergeten dat er zakken vol in de schuur staan en deze op een onbewaakt moment, weken later, stiekem weg te gooien.

Lees ook Marije: ‘De telefoon is aan zijn hand geplakt, TikTok een constante invloed in zijn leven’

Sinterklaas in bikini

"Stap allemaal in de auto." Ik hoorde het mezelf zeggen tegen Nikki, Julian, Jackie en een aantal kinderen uit de buurt. Gekleed in korte broeken en T-shirts sprongen ze enthousiast de auto in. Nikki merkte op dat het toch wel een beetje een vreemde situatie was. "Nou is het 25 graden hè, best wel gek om in dit weer kastanjes te zoeken." Ze had gelijk, het was echt surrealistisch om, met onze voeten door bruine bladeren schoppend, steeds plekjes in de schaduw te zoeken omdat de zon toch wel erg fel en warm was.

Wat staat ons nog meer te wachten? Sinterklaas in bikini verwelkomen op het strand in Zandvoort? Tijdens het kerstdiner ventilatoren aanzetten ter verkoeling? In januari naar Vrienden van Amstel Live in korte broek en slippers? Het weer is overduidelijk van slag en ik ben het vandaag ook een beetje.

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (5). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Deze column van Kirsten komt uit Flair 40-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: Bart Honingh

Kirsten SchilderBart

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden