Kirsten: 'Liefde en dankbaarheid voor je ouders mag je elke dag wel overbrengen in plaats van één keer per jaar' Beeld
Kirsten: 'Liefde en dankbaarheid voor je ouders mag je elke dag wel overbrengen in plaats van één keer per jaar'

Kirsten: 'Liefde en dankbaarheid voor je ouders mag je elke dag wel overbrengen in plaats van één keer per jaar'

Hoe Vaderdag er in 1991 bij ons thuis pakweg uitzag? Daar kan ik best een realistische schets van maken. Terugdenkend aan die tijd was ik, denk ik, de persoon die het meest genoot van dat soort dagen.

De voorpret begon al op de vrijdag. Na schooltijd fietsten mijn moeder en ik ieder jaar weer naar dezelfde drogisterij, waar ik van mijn zakgeld een douchegel uitkoos. Die werd vervolgens in een hoogglans cadeaupapiertje ingepakt en gedecoreerd met een papieren stropdas en een sticker ‘Voor Vader’. Bij de supermarkt kochten we afbakbroodjes, eieren en het favoriete drankje van mijn vader: chocolademelk. Dat chocolademelk bij ons thuis nooit mag ontbreken tijdens de feestdagen, komt waarschijnlijk door deze jeugdherinnering.

Sinds ik zelf moeder ben, wil ik onze kinderen op dezelfde manier voorpret laten ervaren. Toegegeven: zelf ben ik ook wel een tijdje sceptisch geweest ten opzichte van Vader- en Moederdag. Want zijn zulke dagen niet in het leven geroepen om de middenstand wat extra omzet te bezorgen? En moet het niet elke dag Vader- en Moederdag zijn? Ik vind ook dat, als je liefde en dankbaarheid naar je ouders toe voelt, je die elke dag wel mag overbrengen in plaats van één dag per jaar. Daarnaast heb ik vaak van dichtbij ervaren, hoe pijnlijk deze dagen kunnen zijn voor degenen die hun vader of moeder moeten missen.

Lees ook: Kirsten: ‘Het was tijd om creatief en oplossingsgericht na te denken’

Overvolle schema

Desondanks kon ik de verleiding niet weerstaan, om samen met de kinderen iets extra liefs te doen. Zij vinden het gelukkig net zo leuk als ik om hun zelfgemaakte knutselwerkjes geheimzinnig te verstoppen en boodschappen in te slaan.

Maar hoe anders is het dit jaar! Vergeleken met het heerlijke, voorspelbare werkritme van mijn vader, die basisschoolleraar was, is Nicks onregelmatige, snel veranderende en vooral overvolle schema een factor die roet in het eten dreigt te gooien. Komende Vaderdag staat er een werkdag van zeventien uur gepland. Zelfs met alle goede wil van de wereld gaat het niet lukken om de versjes, knutselwerkjes, douchegel en chocolademelk hierin te fietsen. Sowieso is douchegel een lastige, aangezien Nick momenteel plastic vermijdt. En chocolademelk is, met een vader die vegan is, ook niet im Frage.

Met een beetje creatief denken lukt het ons gelukkig deze verschillen te overbruggen. Ik speur het internet af naar zo’n hip ‘blok-zeep-douchegel-net-als-vroeger-maar-dan-met-een-modererne-geur-en-look-and-feel’ en een pak chocolade-havermelk is tegenwoordig ook makkelijk te krijgen. En met wat flexibele planningskills, lukt het me om ‘dé ochtend’ twee dagen te vervroegen naar Nicks vrije dag. Zo heeft Vaderdag toch nog gewoon de charme die de dag voor mij altijd heeft gehad.

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (5). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Kirsten Schilder

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden