Kirsten: 'In eerste instantie dacht ik te maken te hebben met een lid van de Engelse moedermaffia' Beeld Bart
Kirsten: 'In eerste instantie dacht ik te maken te hebben met een lid van de Engelse moedermaffia'Beeld Bart

PREMIUM

Kirsten: 'In eerste instantie dacht ik te maken te hebben met een lid van de Engelse moedermaffia'

Inmiddels is geloof ik iedereen wel bekend met het fenomeen. Een moeder post iets op social media waarin haar rol als moeder duidelijk naar voren komt. Ze poseert samen met haar kinderen, of ze vertelt iets over de manier waarop ze haar kinderen opvoedt. Vervolgens komen er talloze veroordelende reacties op van andere moeders. Moeders die hun mening geven over de manier waarop ze haar kind vasthoudt, voedt, kleedt of groot brengt.

Gelukkig kan het ook anders. Dat ervaarde ik laatst toen we met het gezin vijf dagen in Londen doorbrachten. In een winkel kreeg ik een discussie met Nikki, die graag een paar oorbellen wilde aanschaffen. Weliswaar van haar eigen zakgeld, maar ik had er toch andere gedachten over. Intussen wilde Jackie werkelijk álles uitproberen wat er in de schappen lag en liet Julian maar al te duidelijk merken hoe stom hij de hele winkel vond. Ik wist m’n geduld wonderwel goed te bewaren, maar toch werd de ‘oorbeldiscussie’ steeds grimmiger.

Moedermaffia

Achter mij sprak een keurig geklede Engelse vrouw me opeens aan. In eerste instantie dacht ik te maken te hebben met een lid van de Engelse moedermaffia. Dat ik dus op het punt stond aan den lijve te ondervinden hoe het zou zijn om eens niet digitaal, maar face to face de les te worden gelezen. Op zich niet iets waar ik op zat te wachten, zeker gezien het verhoogde stressniveau dat de situatie tot dusverre al had veroorzaakt, maar wel een compleet nieuwe ervaring. Kom maar op, dacht ik, inmiddels is mijn Engels echt wel goed genoeg om je van passende repliek te voorzien.

“O, dear… motherhood! Isn’t it hard now and then? I have to say I really admire you, you remain so patient. You should know, I have five children of my own. And I know how tough situations like these can be. You’re not alone in this, remember that.”

Lees ook Kirsten: ‘Alles over de breuk’

Medeleven

Wow... zo kan het dus ook! Ik bleek helemaal niet met de maffia van doen te hebben, maar met een gelijkgestemde, keurige, beleefde Britse dame. Een dame die de moeite nam me een hart onder de riem te steken en iets van haar eigen ervaring met me te delen. Iemand die niet oordeelde, maar met me meevoelde. Ze bestaan nog.

Toen ik de winkel uit liep, voelde ik me enigszins naïef. Misschien laten we ons wel te veel leiden door alle negativiteit die we om ons heen horen en zien, en online meekrijgen. De meeste mensen deugen, schreef Rutger Bregman, en ik denk dat dat klopt. Ik was dankbaar voor deze prachtige les. Mocht je dit lezen en jezelf hierin herkennen: weet dat op moeilijke momenten, wanneer je voor jouw gevoel misschien niet de beste moeder of vriendin of vrouw bent, of wanneer je dingen hebt gezegd of gedaan waarvan je achteraf vindt dat je ze toch beter iets anders had kunnen aanpakken, er altijd iemand is die met je meevoelt en aan je zijde staat. You go, girl.

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (5). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven. Deze column van Kirsten komt uit Flair 39-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: Bart Honingh

Kirsten SchilderBart

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden