Kirsten: 'Ik wilde natuurlijk niet dat Nick, net onder de douche vandaan, in beeld kwam' Beeld Bart
Kirsten: 'Ik wilde natuurlijk niet dat Nick, net onder de douche vandaan, in beeld kwam'Beeld Bart

PREMIUM

Kirsten: 'Ik wilde natuurlijk niet dat Nick, net onder de douche vandaan, in beeld kwam'

Ik weet niet of jullie dit herkennen, maar de laatste schoolweek heeft bij ons thuis wel iets weg van een militaire operatie. Drie kinderen in drie verschillende klassen met elk een eigen laatste-schoolweek-programma. Tel daarbij op de laatste werkweek voordat de zomervakantie in regio noord aanbreekt, waarin al mijn deadlines samenkomen.

Schooltijd

Natuurlijk zijn we dankbaar dat we weer lekker aan het werk zijn en onze kinderen het grootste deel van de tijd klassikaal les op school hebben gekregen. Terwijl ik dit schrijf, betrap ik mezelf erop dat ik zelfs even betwijfel of het wel klopt dat een van de lockdowns nog dit schooljaar heeft plaatsgevonden. Het lijkt al zo lang geleden dat onze kinderen thuis aan de keukentafel via een zoomverbinding zaten te luisteren naar hun leerkrachten, terwijl ik een geduldige poging deed iets aan Jackie uit te leggen.

Dit alles met een half oog op mijn eigen werk en controle houdend over het microfoon- en cameragebruik. Ik wilde natuurlijk niet dat Nick net onder de douche vandaan in beeld kwam voor de hele klas van een van de kinderen. Of ik in mijn pyjama, want voor aankleden was de ochtend toch iets chaotischer verlopen dan ik had gepland.

De tijd vliegt

Het is een cliché, maar wat is het afgelopen schooljaar onvoorstelbaar snel voorbijgevlogen. En zoals je misschien merkte in de vorige alinea, verlang ik af en toe terug naar eerdere periodes. Periodes die, toen ik ze meemaakte, eindeloos leken.

Nikki en Julian ’s ochtends op weg naar school helpen gaat weliswaar een stuk makkelijker dan toen ze in de kleuterklas zaten, maar hun ontbijt maken, een appel schillen en in de lunchtrommel doen en mee naar school lopen, tot in de klas om nog even hun knutselwerkjes te bekijken, is er niet meer bij. Als ik daaraan denk, word ik soms weemoedig.

Nikki heeft me inmiddels ten strengste verboden binnen een straal van honderd meter bij haar in de buurt te komen als ze zich in de omgeving van haar school bevindt. En Julian zit er ook echt niet meer op te wachten dat zijn vader hem helpt met zijn jas ophangen en hem een knuffel geeft voordat zijn schooldag begint.

Lees ook Kirsten: ‘Ik ontdekte dat ik een belangrijk jubileum compleet over het hoofd heb gezien’

Nikki en Julian

Maar voor sommige dingen geldt dat het goed is dat ze gaan zoals ze gaan. Nikki gaat volgend jaar naar groep acht, voert nu en dan veel te volwassen gesprekken met ons en lijkt soms al te weten wat ze wil en wie ze wil zijn, wat ik echt wonderlijk vind. Julian heeft zich het afgelopen jaar enorm goed weten te redden in een klas vol alfamannetjes, krijgt steeds meer zelfvertrouwen en maakt grote sprongen met zijn voetbalskills.

Hoewel wij als zoete inval van de buurt af en toe nog steeds overweldigd worden door de drukte in huis, overprikkeld dreigen te raken of net te vaak conflictsituaties moeten oplossen van botsende, ontwikkelende egootjes, denk ik dat elke tijd z’n charme heeft. Mijn voornemen is om dat nu zo veel mogelijk te beseffen, in plaats van achteraf. Dus laat die tijd toch maar lekker doorlopen.

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (5). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Beeld: Bart Honingh

Kirsten SchilderBart

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden