Kirsten: 'Ik kom hier niet voor jou, ik kom voor m’n kleinkinderen, zegt mijn schoonmoeder' Beeld
Kirsten: 'Ik kom hier niet voor jou, ik kom voor m’n kleinkinderen, zegt mijn schoonmoeder'

Kirsten: 'Ik kom hier niet voor jou, ik kom voor m’n kleinkinderen, zegt mijn schoonmoeder'

Het allerliefst, als mijn ouders of schoonouders op bezoek zijn, houden we ons allemaal bezig met de mooie dingen in ons leven. Vaak komen Nick en ik er amper aan te pas en zijn zij negentig procent van de tijd bezig met onze kinderen. Ik moet ook altijd ontzettend lachen als ik bijvoorbeeld vraag of m’n schoonmoeder het erg zou vinden als ik even snel een boodschap doe terwijl ze op bezoek is.

Tijd van je leven

Vaak geeft mijn schoonmoeder dan met een grote glimlach een net zo grappig als ontnuchterend antwoord. 'Ga jij je gang maar hoor, ik kom hier niet voor jou, ik kom hier voor mijn kleinkinderen!' Nu het weer iets beter begint te worden, hebben we er al een paar heerlijke weekenden in de tuin opzitten.

Julian die een wedstrijdje ‘balletje hooghouden’ wint van m’n vader. Mijn moeder die met Jackie aan het bellenblazen is. Opgroeien in een harmonieuze familie is een voorrecht dat ik iedereen zou gunnen. Ik ben me ervan bewust hoe dankbaar je mag zijn als alles onderling goed is. Ik ken genoeg voorbeelden van mensen bij wie het thuis minder gezellig is, of families waarin altijd het gevoel heerst dat er iemand, of meerdere mensen, ontbreken.

Het is wel zo dat ik soms schrik als ik door mijn fotoalbum op mijn telefoon blader en bijvoorbeeld jaargang 2010, of nog iets eerder, die van 2007, erbij pak. In 2007 waren Nick en ik twee jonge twintigers. Ik kom een foto tegen van het moment waarop we mijn schoonvaders vijftigste verjaardag aan het vieren waren. Inmiddels wordt hij bijna 65!

Al het mooie is dan wel eindig, maar als er één ding is waar ik niet goed in ben, is het afscheid nemen. Nou is iedereen om ons heen gelukkig gezond en wel. Maar door een nieuw project waar Nick mee bezig is, ben ik wel aan het denken gezet. Hij werd benaderd door een uitvaartverzekeraar, die een originele invalshoek heeft bedacht om een moeilijk onderwerp aan te kaarten: ‘De 7 van je leven.’

Lees ook Kirsten: ‘Als de kleine Kirsten jarig was, was het féést! Voor de hele familie!’

Het is een playlist van zeven liedjes, die een soundtrack vormt van jouw leven. Een lijst die jou als persoon definieert. En dus een mooie, muzikale en vooral laagdrempelige manier om een moeilijk onderwerp aan te snijden. Want stel nou, je moet er niet aan denken... Maar stel dat er onverwacht iets gebeurt waardoor een van de verschrikkelijk lieve mensen om je heen je ontvalt.

Dan wil je toch wel weten hoe diegene zijn of haar afscheid voor zich zag? Nick vond dit zo’n mooi initiatief, dat hij zijn medewerking verleende. Inmiddels zijn we het allemaal gaan doen: een playlist samenstellen van de zeven belangrijkste liedjes in ons leven. Zo kwamen we vanzelf ook op andere aspecten van het onvermijdelijke, maar ‘hopelijk nog heel ver van ons verwijderde’ afscheid.

Die hebben we allemaal in tekstbestanden samengevat en naar elkaar gemaild. Zodat we er in de hopelijk héél verre toekomst gemakkelijk bij kunnen. Het geeft een heel fijn gevoel dat zoiets een keer besproken en duidelijk is voor iedereen, bedenk ik terwijl ik zeepsopbellen zie opstijgen in de blauwe lucht.

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (5). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Kirsten Schilder

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden