Kirsten: 'Het was tijd om creatief en oplossingsgericht na te denken' Beeld Bart
Kirsten: 'Het was tijd om creatief en oplossingsgericht na te denken'Beeld Bart

PREMIUM

Kirsten: 'Het was tijd om creatief en oplossingsgericht na te denken'

Bij Jackie begint nu al, op vijfjarige leeftijd, door te dringen hoe belangrijk geld is. Sinds kort vraagt ze bij elk nieuw voorwerp dat ze ontdekt: “Kost dit geld?” “Waar koop je dit?” “Moet jij daarvoor werken?”

Geld, geld, geld

Nikki en Julian zijn al een stuk verder op dit gebied. Julian weet van veel automerken, per type, de nieuwwaarde en Nikki kent vrijwel alle dure kledingmerken uit haar hoofd. Ze heeft zelfs een spreekbeurt gehouden over Coco Chanel. “Niet omdat ik dingen van Chanel zo mooi vind, maar ik wil het graag hebben over de ondernemer achter het merk.”

Het mooie is, dat ze duidelijk maakt dat het haar er niet om gaat dat iets van een bepaald merk is, maar dat het ’t belangrijkst is dat je iets zelf mooi vindt. En dat je sowieso van spullen niet gelukkig wordt, maar wel van tijd doorbrengen met je vrienden en van een goede band met je familie.

Als volwassene weet je hoe belangrijk geld is, maar toch, zolang je een dak boven je hoofd hebt en voor je boodschappen kunt betalen, is het nooit zo in your face als ik afgelopen week meemaakte. Ik was op vakantie vergeten mijn portemonnee met mijn passen en contant geld mee te nemen. We kwamen na een rit van een uur en een kwartier aan bij een strand en we waren te ver van huis om éven terug te rijden.

Nou is cash op z’n retour en kun je tegenwoordig overal contactloos met je telefoon betalen, maar deze parkeerwacht, gehuld in een tanktop en getooid met een zonneklep, zat geduldig in zijn witte kuipstoel te wachten aan een tafeltje met daarop een bakje muntgeld en een bordje met ‘Parking € 3,50’.

De meeste mensen deugen

Tijd om creatief en oplossingsgericht na te denken. Pal tegenover het parkeerterrein zag ik een pinautomaat. Bingo! Ik zag ook meteen het welbekende ‘Relax, hier kun je contactloos je telefoon bij houden en dan kun je pinnen, komt goed’-logo. Maar de automaat was tijdelijk buiten gebruik. Oké, tijd voor plan B.

Ik liep het restaurant in met de vraag of ik wat extra geld kon pinnen. Dit was echter geen optie. In het hele land wordt dit niet gedaan, werd mij medegedeeld. En nu? De ober was zo galant en behulpzaam om me uit eigen zak vijf euro te geven, zodat we in elk geval konden parkeren. Het grootste probleem was opgelost. Maar we konden nu geen strandbedjes met parasol huren en dat was zeker voor Jackie, die supersnel verbrandt, verre van ideaal.

Lees ook Kirsten: ‘Het blijft toch een beetje dubbel, een eerste vakantie weg zonder man’

Een Nederlands stel aan een tafeltje naast ons, bood ons aan contant geld te geven en een tikkie te sturen. Een ontzettend lief gebaar, waarmee ze ons enorm van dienst waren. We konden onze ‘schuld’ bij de ober aflossen en hem daarbovenop een goede fooi geven, Jackie uv-bescherming bieden en we hielden zelfs iets over om bij een straatmuzikant die ’s avonds aan onze tafel kwam staan in z’n hoed te stoppen. Zoals Rutger Bregman al schreef: de meeste mensen deugen.

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (5). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Beeld: Bart Honingh

Kirsten SchilderBart

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden