Kirsten: 'Het voetbalvirus heeft in onze familie misschien wel een generatie overgeslagen' Beeld
Kirsten: 'Het voetbalvirus heeft in onze familie misschien wel een generatie overgeslagen'

PREMIUM

Kirsten: 'Het voetbalvirus heeft in onze familie misschien wel een generatie overgeslagen'

Dit weekend kleurt ons hele dorp oranje. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat het Nederlands elftal afgelopen week de finale van het WK heeft gewonnen. Overal hangen oranje vlaggetjes, bij de bakker worden oranje tompouces en cupcakes verkocht en alle kinderen dragen een oranje shirt.

FC Volendam gepromoveerd

Niet het shirt van het Nederlands elftal, maar dat van het ‘andere oranje’: FC Volendam! Het kan zijn dat het je ontgaan is, maar na een ellenlange periode in de eerste divisie te hebben doorgebracht, is onze voetbalclub éíndelijk gepromoveerd. Ontzettend mooi natuurlijk, vooral voor de jeugd in het dorp. Al is het alleen maar zodat ze volgend jaar Ajax, PSV en Feyenoord kunnen zien spelen in hun eigen stadion.

Wij zijn thuis niet erg voetbalminnend: ik volg het niet en Nick heeft het ook niet van huis uit meegekregen. Hoewel hij wel samen met Simon, Jan Smit en de 3JS een aantal jaren sponsor van FC Volendam was. Het is dan ook best opmerkelijk dat onze zoon Julian compleet voetbalgek is. Hij wil geen training missen: “Ik kan toch niet m’n team laten zitten, ma!?” De zaterdagochtend ziet hij dan ook als het hoogtepunt van de week.

Lees ook Kirsten: ‘Het blijft toch een beetje dubbel, een eerste vakantie weg zonder man’

Het voetbalvirus

Misschien heeft het voetbalvirus in onze familie wel een generatie overgeslagen. Mijn vader is namelijk wel al zijn hele leven in de ban van de bal. Het is ontzettend leuk om te zien hoe hij opgaat in Julians prille voetbalcarrière. Als Nick niet kan vanwege zijn werk, staat híj langs de lijn. En als Nick er wel bij is, staat hij gewoon naast hem. Hij wil geen pass, assist en zeker geen doelpunt van z’n kleinzoon missen.

Wanneer hij een keer meegaat naar een uitwedstrijd, belt hij me erna meteen op, om me met hetzelfde enthousiasme als waarmee Jack van Gelder het doelpunt van Dennis Bergkamp versloeg, op de hoogte te brengen van het spelverloop.

Het is ontzettend leuk om te zien hoe die twee zo’n gemeenschappelijke interesse hebben. Julian wordt door z’n opa van de complete voetbalwereld op de hoogte gebracht. Zo is hem al haarfijn uitgelegd wie Johan Cruijff was en wat hij allemaal heeft betekend, niet alleen in de sport zelf, maar ook daarbuiten. Een leuke samenloop van omstandigheden vond plaats toen Nick samen met Simon zo’n tien jaar geleden in Carré een gouden plaat kreeg uitgereikt door de nummer 14.

Mijn vader was daar gelukkig bij en wist de moed te verzamelen om samen met Johan op de foto te gaan. Een werkelijk onvergetelijk moment. Niet alleen voor hem, maar ook voor ons. Terwijl ik dit aan het typen ben, bedenk ik ineens: er is nu een musical over dit icoon van de voetbalsport. Misschien dat ik zojuist op een idee ben gekomen voor een origineel vaderdagcadeau en ik weet zeker dat Julian ook mee wil. ‘Maar da’s logisch.’

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (5). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Kirsten Schilder

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden