Kirsten: 'Het is echt opvallend en elke keer weer verrassend hoe ieder kind anders is' Beeld
Kirsten: 'Het is echt opvallend en elke keer weer verrassend hoe ieder kind anders is'

Kirsten: 'Het is echt opvallend en elke keer weer verrassend hoe ieder kind anders is'

Als de dag van gisteren herinner ik me Jackies eerste badje. Alle eerste keren blijven je bij, zeker als het gaat om je kinderen. De eerste keer dat je ze ziet natuurlijk, de eerste luier die je verschoont en een van mijn favorieten in deze categorie: het eerste badje.

Children of the water

Na negen maanden in een warme baarmoeder te hebben gezeten, omgeven door vruchtwater, is dit natuurlijk een feest van herkenning voor de nieuwgeborene. Chillen in warm water, midden in de comfortzone! Het is echt opvallend en elke keer weer verrassend hoe ieder kind anders is. Zo was Nikki heel voorzichtig als het ging om water.

In ons lokale zwembad hebben ze een programma ‘waterwennen,’ dat kinderen voorbereidt op de eerste zwemlessen. Nou, hier heb ik met Nikki aardig wat middagen doorgebracht voordat ze eindelijk haar neus en mond onder water durfde te doen om te ‘bubbelen’, waarmee ze kinderen voorbereiden op hun eerste keer ‘kopje-onder’.

Toch heb ik die voorzichtigheid nooit erg gevonden, integendeel. Nikki was goed in het signaleren van de gevaren, en als het gaat om water heb je toch liever iets meer terughoudendheid dan te veel bravoure. En opnieuw was het cliché ‘wat gaat de tijd toch snel’ van toepassing toen ik het afgelopen weekend een feestje met taart en veel visite vierde omdat Jackie haar B-diploma heeft gehaald!

We zijn ontzettend blij met z’n allen, er is weer een hoofdstuk afgesloten. Wat mama op zich natuurlijk niet erg vindt: ik kan dit van mijn planning schrappen na zeven jaar als toeschouwer bij de zwemlessen te hebben gezeten. Toch geeft het me ook enigszins een weemoedig gevoel. Jackie was altijd al een waterratje. Met haar hebben we al vroeg de Children of the watercursus gevolgd.

Lees ook Kirsten: ‘Ik kom hier niet voor jou, ik kom voor m’n kleinkinderen, zegt mijn schoonmoeder’

Tijdens deze cursus leren kleine kinderen om, als ze in het water terechtkomen, op hun rug te draaien. Om hulp te roepen en een paar slagen te maken, waarna ze eventueel weer op hun rug kunnen draaien. Door deze vaardigheden maar lang genoeg te herhalen, kunnen ze de kant bereiken. Jackie vond het geweldig om dit te doen.

Ze telde de dagen af naar deze lessen en op momenten dat ik met haar in het zwembad was, werden we best raar aangekeken als mijn drie jaar oude dochter me vroeg haar zwembandjes af te doen om het ‘omrollen en naar de kant zwemmen’ met haar te oefenen. Ik denk ook wel dat het scheelt dat ze zich kan optrekken aan een grote broer en zus die zwemtechnisch natuurlijk altijd een stuk verder waren dan zij.

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ze nu, terwijl ze eind maart nog maar vijf jaar oud is geworden, trots met een B-diploma staat te poseren. Ze heeft hem al in haar schooltas gedaan om hem op school te laten zien, zo blij is ze ermee. Minstens even blij als ik!

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (5). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Kirsten Schilder

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden