Kirsten: 'Hebben jullie kinderen ook zo’n onbedwingbare neiging om de hele dag door ongezond te eten?' Beeld Bart
Kirsten: 'Hebben jullie kinderen ook zo’n onbedwingbare neiging om de hele dag door ongezond te eten?'Beeld Bart

Kirsten: 'Hebben jullie kinderen ook zo’n onbedwingbare neiging om de hele dag door ongezond te eten?'

Hebben jullie kinderen ook zo’n onbedwingbare neiging om de hele dag door ongezond te eten? Dat je soms het gevoel hebt dat je de suiker-politie of anti-vetbrigade bent?

Als ik het een beetje goed begrijp, hebben mensen vanuit de oertijd een onevenredige hang naar vet, zout en zoet eten omdat dit toen schaars was. Je wist nooit wanneer er ‘magere tijden’ zaten aan te komen. Op het moment dat iemand met een vet stuk vlees aankwam, of een mand vol rijpe vruchten, kon je er maar beter snel zo veel mogelijk van eten zodat je lichaam reserves kon opslaan.

Hunkeren naar zoet

Maar goed, alle evolutietheorie op een stokje, we zijn er maar mooi klaar mee. Want terwijl er allesbehalve sprake is van schaarste, heb ik nog steeds een eeuwige hunkering naar chocolade en andere zoetigheid. De schappen worden elke dag volgestouwd en voor een aantrekkelijk bedrag zou ik dagelijks voor duizenden en duizenden calorieën aan zoetigheid kunnen aanschaffen.

En echt een superingenieus systeem hoor, dat mijn lichaam suiker zo knap kan omzetten in reserves, maar dat systeem weet zeker niet dat dezelfde lekkernijen overal en altijd verkrijgbaar zijn. Zou die evolutie niet een beetje kunnen opschieten en ervoor kunnen zorgen dat ons lijf al die zooi gewoon afvoert zonder allerlei ingewikkelde processen met betrekking tot vetopslag?

Het erge is: bij onze kinderen zie je al hetzelfde instinctieve gedrag. Als de ijscoman langsrijdt, hóór je hun systemen opstarten: YES! VET! ZOET! Daar moeten we zijn! Ze kunnen er niks aan doen. En ik ben niet zo’n moeder die hier helemaal in doorslaat en haar kinderen niks gunt. Af en toe jezelf verwennen of wat snoepen mag natuurlijk best, maar verkeerde gewoontes sluipen er snel in en zijn moeilijk weer af te leren. In de loop van tijd is dat best een aandachtspunt van mij geworden: hoe kan ik onze kinderen zo veel mogelijk verantwoord laten snacken?

Lees ook Kirsten: ‘Ik heb besloten nog maar even te genieten van deze mooie momenten’

Mijn onbetwiste nummer één tip van deze zomer is: DE WATERMELOEN! Eigenlijk kwam ik er per toeval achter toen ik op een warme dag in onze tuin een kinderfeestje organiseerde. Omdat het een verjaardag was, had ik besloten de teugels iets te laten vieren; er kwamen ijsjes voorbij, er stonden verschillende soorten chips op tafel, maar het echte hoogtepunt bleek de watermeloen te zijn. Het was alsof ik water gaf aan een groep mensen die tien dagen in de woestijn had doorgebracht.

Ik heb het even opgezocht en wat blijkt: meloen is rijk aan vitamine C en bètacaroteen, bevat twee keer zo veel kalium als bananen, wat helpt bij het verlagen van je bloeddruk, en bevat sterke antioxidanten. Sinds kort maak ik ook water-meloensap voor ze, iets minder goed dan het eten van de hele vrucht, maar veel beter dan frisdrank. De zomer van 2022 staat in huize Schilder dus in het teken van mijn meloenen.

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (5). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Beeld: Bart Honingh

Kirsten SchilderBart

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden