Kirsten: 'Gefascineerd aanschouw ik dit broer-zustafereel vanuit de keuken en ik moet bekennen dat het me raakt' Beeld Bart
Kirsten: 'Gefascineerd aanschouw ik dit broer-zustafereel vanuit de keuken en ik moet bekennen dat het me raakt'Beeld Bart

Kirsten: 'Gefascineerd aanschouw ik dit broer-zustafereel vanuit de keuken en ik moet bekennen dat het me raakt'

Ik vind je lief

“Hand in de pot wie mij lief vindt,” roept Jackie luidkeels terwijl ze ’s ochtends vroeg in haar pyjama door het huis loopt. Ik zie Julian enigszins geïrriteerd van zijn boek opkijken voordat hij met een diepe zucht naar zijn zusje toe loopt. Terwijl Jackie haar in elkaar gevouwen handen van zich afduwt, waardoor de ‘pot’ wordt geopend, steekt Julian zijn hand erin. Met een tevreden gezichtje kijkt ze haar broer aan en ze geeft hem, nog net voordat hij zich wil omdraaien om weer op de bank te ploffen, een stevige knuffel. “June, ik vind jou ook lief.” Quasinonchalant sloft hij terug, pakt zijn boek en leest weer verder. “Mam, Julian vindt mij ook lief.” Zonder mijn reactie af te wachten pakt ze de viltstiften uit de kast en begint met het inkleuren van een kerstkleurplaat.

Gefascineerd aanschouw ik dit broer-zustafereel vanuit de keuken en ik moet bekennen dat het me raakt. De puurheid en kwetsbaarheid van dit schouwspel maken het voor mij zo betekenisvol. Jackie wil blijkbaar even bevestigd krijgen dat ze ook door haar broer geliefd is. Dat onze negen-jarige zoon dat oppikt, vind ik net zo bijzonder. Ook dat kleine lachje op zijn gezicht nadat Jackie hem een van haar dikste knuffels heeft gegeven, ontgaat me niet. Integendeel. Het zet mij aan het denken.

Voornemen

Wanneer heb ik mijn naasten voor het laatst verteld dat ik ze lief vind, van ze hou of ze enorm waardeer? Ik kan me niet herinneren dat ik iets dergelijks aan mijn moeder, mijn tante of mijn beste vriendinnen heb gestuurd. Juist naar de mensen die zo dicht bij me staan, spreek ik dat vrijwel niet uit. Het wordt als iets vanzelfsprekends gezien. Maar hoe moeilijk kan het zijn om je naasten er even van op de hoogte te brengen dat ze veel voor je betekenen? Zeker met de huidige technologie is het verzenden van iets liefs binnen een seconde gepiept. Je stuurt zo een appje, mail of sms met daarin een paar liefdevolle woorden, of desnoods alleen de tekst: IK VIND JE LIEF.

Lees ook Kirsten Schilder: 'Het enige lastige moment vond ik toen er ineens een camera op me werd gericht'

Misschien dat dit mijn goede voornemen gaat worden. Nu de sportscholen dicht zijn, kan ik me nu eenmaal niet voornemen vaker naar de gym te gaan. Het lijkt me ook niet het moment om minder te gaan snoepen. Hoe moet je jezelf anders verwennen tijdens zo’n saaie, eentonige lockdown? Nee, ik ben er helemaal uit. Dit is veel belangrijker. Hoeveel uitvaartverzekeringen moeten nog in hun reclamespotjes betogen dat het essentieel is om iemand te vertellen wat diegene voor je betekent nu hij of zij nog lééft? Nou, beste uitvaartverzekeringen, vanaf nu is jullie reclameboodschap niet meer aan dovemansoren gezegd. Ik pak meteen na het typen van deze column mijn telefoon en stuur mijn volledige inner circle een lief appje. Maar niet voordat ik ook jou, lieve lezer, heb gemeld dat jij en het feit dat je deze column helemaal tot het einde hebt gelezen, heel veel voor mij betekent. Een gelukkig nieuwjaar!

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (4). In flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Bart Honingh

Kirsten SchilderBart

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden