artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Hester: ‘Zwarte piet is racistisch, het is absurd dat we er nog over steggelen’

"Zullen we de balans eens opmaken, mensen? Want na een jaar of tien intensieve ZwartePiet-discussie (de protesten lopen al veel langer, maar dan stiller), denk ik dat we met gemak kunnen stellen dat het de doelgroep van de zwartgeblakerde sprookjesfiguur een rotzorg is welke kleur ie heeft.

Dat is het mooie aan kinderen, die denken niet in zwart/wit – tenminste, niet als ze niet door hun ouders vergiftigd zijn.

'En toch vind ik het jammer dat ze niet meer gitzwart zijn, blij dat mijn kinderen inmiddels te oud zijn om het nog te vieren', kreeg ik een paar weken terug in mijn DM naar aanleiding van een Instapost over roetveegpieten.

Mind you; dit tikte dus een volwassen vrouw, een moeder met kinderen die niet meer geloven, over een feest dat ze niet meer viert. Ze vindt het jammer. Jammer dat het nu een feest voor alle kinderen is en niet langer alleen een feestje voor witte kindertjes.

Want daar doen we het voor, voor de inclusiviteit. Een feest voelt niet inclusief als jouw huidskleur belachelijk wordt gemaakt. En ja, die kleur is racistisch, mede door de zwarte krullen, de rode dikke lippen, de belachelijke manier van spreken, de gouden oorbellen en het pak dat verwijst naar de slavernij. Het is allemaal zo klip en klaar, dat het eigenlijk absurd is dat we er nog over steggelen.

Ik heb nog nooit, maar dan ook nog nooit, een kind horen zeggen at er iets niet klopt aan een roetveegpiet. Jaren geleden waren de pieten op het werk van mijn vriend beschilderd met vlinders of regenbogen; ik heb geen kind op de grond zien liggen huilen – integendeel.

De meeste verandering gaat traag en kost inspanning, helemaal als je wat krampachtiger van geest bent. We klampen maar wat graag vast aan hoe het ooit was. Verander de indeling van je hal/woonkamer maar eens, dan zul je zien dat je de eerste weken je sleutels neerkwakt op de plek waar ooit dat handige tafeltje stond.

Ik heb het ook nog wel eens over Zwarte Piet – slip of the tongue. Wat ik dan echt fantastisch vind, is dat ik door mijn 18-jarige dochter direct een verbale tik op de neus krijg. Het is voor die generatie volstrekt normaal.

Behalve in Volendam dan. Daar zijn niet alleen veel volwassenen, maar ook jongvolwassenen zo toxisch dat ze het normaal vinden om als Zwarte Piet op de tribunes van FC Volendam te gaan zitten. En in Staphorst, daar leven ze met God in hun hart en racisme op de tong.”

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden